phone +358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15)
Tre första provbitarna gratis!
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Paketerbjudanden

phone +358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15)


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.


Vinylparkett och vinyllaminat – vad är de för golv?


Vinylparkett och vinyllaminat – vad är de för golv?


Om järnaffärförsäljaren försöker erbjuda dig en vinyllaminat- eller vinylparkettlösning bör du vara försiktig och tänka åtminstone på att byta försäljare. Inget av dessa golvmaterial existerar, utan är ett resultat av en missförstånd eller till och med vilseledande marknadsföringstermer.

I många fall har dessa fel kommit vilse i nätbutiker och annonser på grund av mänskliga fel, tillverkaren själv påstår alltså inget sådant om sina golv. Säljaren ansvarar dock för att produktbeskrivningarna stämmer. I det här inlägget kommer vi att berätta hur du undviker missförstånd och eventuellt till och med att bli lurad.

Vad är egentligen vinylparkett och vinyllaminat?

Ytmaterialet, d.v.s. den sk. slitytan har helt enkelt i allmänhet inte en blandning av två olika ytmaterial som vinyl och laminat. Detta beror på tillverkningsmetoden och dess materialval. Ytans material bör vara tydligt märkt av säljaren i marknadsföringsmaterialet eller åtminstone i tekniska informationen.

Till exempel i vinylgolv är ytmaterialet alltid polyuretan (PUR). Själva golvstommen, dvs. materialet under slitytan, kan vara av ett annat material. Därför innehåller äldre vinylgolv även inom vinylgolv träbaserade fibrer (oftast HDF) och vinylkorkgolv kan även innehålla delvist kork antingen straxt under slitytan eller som i lägsta lagrets skumunderlag.

Nyare LVT- och SPC-vinylgolv har en kompositstomme, vilket gör att de även tål fukt utmärkt (läs mer om vinylgolvens kompositstommar och deras skillnader).

Ytan på ett laminatgolv består av flera lager papper som laminerats och sammanfogats med ett melaminharts för att bilda en hård yta. Därför är "vinyllaminat" förmodligen fel marknadsföringsterm: det finns ingen anledning att fästa två slityton med varandra.

Vinyllaminat: myten är bruten. Produkten existerar inte.

Om du funderar på fördelarna och nackdelarna med laminatgolv och vinylgolv, bekanta dig med vår jämförelse mellan vinylgolv och laminatgolv.

Bild: Vinyl laminat dyker upp på Google-sökning, men om du hittar produkter med samma namn i nätbutiker eller butiker är det förmodligen ett misstag i marknadsföringen.

Vinylparkett – vinyl och trä blandat, eller vad är detta för något?

När det gäller vinylparkett är detta förmodligen främst en felaktig benämning som används av ägarna som köpt golvet, alltså ett rent missförstånd. Det är oftast ett vinylgolv som ska läggas som ett flytande golv, alltså ett vinylgolvklick som ser ut som ett parkett av ädelträ. Ett sådant golv kan se ut som äkta träparkett tack vare dess mönster, men det innehåller inget riktigt trä i slitytan alls. Den korrekta marknadsföringstermen borde vara vinylgolv eller vinylplanka, den andra termen beskriver bättre golvets plankliknande struktur.

Vinylgolv kan också ha en träfiberstomme. I det här fallet finns det ofta en HDF-skiva under ytan på vinylgolvet, som innehåller formaldehyd, vilket få vill ha i sina hem nuförtiden.

Bild: Tack vare Google vet vi att det fortfarande finns några sökningar på "vinylparkett", även om det handlar oftast om vinylgolv med ett mönster av ädelträ som ek- eller furugolv.

Hårdträgolv vs. äkta parkett vs. hybridgolv

Om du letar efter vinylparkett eller träliknande golv är det också bra att veta att det finns några fanérgolv med ädelträyta eller hårdträgolv på marknaden som inte helt motsvarar äkta, traditionella parkettgolv. Dessa säljs ofta under namnet träfanérgolv eller hårdträgolv, och deras struktur påminner mycket om laminatgolvets struktur. Jämfört med ett laminatgolv har ett hårdträgolv ofta bara en tunn fanér av ädelträ på HDF-stommen som slityta.

På svenska är det lite krångligt att välja ett trägolv som har ett marknadsföringsnamn som hårdträgolv, eftersom det kan lätt blandas ihop med engelska termen ’’hardwood flooring’’. Den engelska termen ’’hardwood flooring’’ betyder oftast att golvets hela tjocklek är av ädelträ och ’’engineered hardwood flooring’’ har istället en parkettliknande struktur med en 2-3 mm tjock slityta av ädelträ.

Hårdträgolvet som marknadsförs på svenska motsvarar i dessa fall inte alls den engelska termen ’’hardwood flooring’’. På grund av översättningarna är det därför värt att bekanta sig med den tekniska informationen i marknadsföringsmaterialet samt kontrollera hur tjock slitytan av ädelträ är.

Många av de golv som marknadsförs som hårdträgolv innehåller en mycket tunnare ädelträyta som slityta än ett äkta parkettgolv. Det här baserar sig ofta hårdträgolvets förmånlighe påt: det har mindre ädelträ och slityta än ett äkta parkettgolv. Ofta går inte ett hårdträgolv att slipa till skillnad från ett äkta parkettgolv som går att slipa till och med ett par gånger.

Hybridgolv marknadsförs på ett sådant sätt att det kombinerar de bästa aspekterna av laminatets träighet och vinylets bästa sidor. Kolla in vår artikel om hybridgolv, där vi berättar vad produkten handlar om.

Bild: Vinylgolvbutikens golvmästare Ville Kallio ler ibland åt kundernas roliga termer för produkter inom industrin, men vi berättar alltid gärna mer om vad golvet innehåller och vad du borde ta i beaktande, bl.a. när det gäller slittåligheten. I bilden ser du vårt moderbolag Nordic Floor Ab:s Lapua Floors ekparkettprodukter för alla som vill investera i äkta ädelträparkett istället för vinylgolv och vill ha ett oljevaxad ekparkett tillverkad i Finland, som även är mycket förmånligt levererat till Sverige.

Vill du veta mer om andra golv, såsom hur ovan nämnda vinylgolv och laminatgolv jämför med t.ex. korkgolv och klinkergolv? Läs vår stora golvjämförelse där vi detaljerat går igenom även andra populära golvmaterial och deras för- och nackdelar.


whatsapp Hej, behöver du hjälp?