+358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

+358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 30.05.2023


Bloggartikel

Vinylkork eller vinylgolv: Vilken ska du välja?

Publicerad 30.05.2023

Vi får ofta frågan vad som är skillnaden mellan vinylkork och vinylgolv. Vinylkork är särskilt känt för att det känns mjukt och varmt under foten. Men många blir förvånade över hur liknande vårt vinylgolv SilentTECH känns under foten. Som en färdigt installerad golvyta ser de nästan identiska ut, och bara genom att se på och känna golvet under foten är det svårt att skilja golvbeläggningarna åt. .

Förutom hur de ser ut har materialen gemensamt att de inte är naturmaterial. Men de skiljer sig åt till sin tillverkningsprocess, plankans struktur och i vissa avseenden golvets egenskaper. 


Vad är ett vinylgolv gjort av? 

Ett vinylgolv består av flera lager, vart och ett med sin funktion. Lagren förenas tätt med varandra, och tack vare ytskiktets mönster får golvet sitt vackra naturliga utseende. Vinylgolvet är tunt och det går enkelt och behändigt att skära till det enligt de rätta måtten.

Speciellt vinylplankor med stenkompositstomme är kända för att vara hållfasta och tåla användning, och golvet inklusive stommen är vattentätt. Denna planka är utformad för att hålla även i offentliga utrymmen eller andra platser med hög användningsgrad. Därför är plankan ett utmärkt val också för hushåll med husdjur eller barn.

Du kan läsa mer om stenkompositstommen och strukturen på vinylgolvet här. .

Vinylkorkgolv skiljer sig till sin struktur från vinylgolv

Liksom vinylgolv har vinylkorkgolvet en slitage- och mönsteryta som tål mekaniskt slitage. Precis som med vinyl kan man med vinylkorkgolv skapa otaliga nyanser och mönster.

Normalt har vinylkorkgolvet också ett eller två lager av kork, som namnet antyder. Korkmaterialet är naturligt mjukt, flexibelt och varmt, vilket är anledningen till att vinylkork har fått rykte om sig att vara ett golv som är varmt och behagligt under foten.

Vinylkorkgolvets stomme är dock ofta gjord av HDF-träfiber, det vill säga High-Density Fiberboard. HDF är en tätt komprimerad träfiberskiva, som har pressats och limmats ihop med hjälp av högt tryck och hög temperatur. HDF används även som stommaterial för till exempel laminatgolv.

Vinylkork och HDF-stomme

Jämfört med vinylgolv med stenkompositstomme tål vinylkorkgolv inte nödvändigtvis användning riktigt lika bra. Materialet kan vara mer benäget att få repor och skador, särskilt av slag med tunga eller vassa föremål. Även om HDF-träfiberstommen är ett allmänt använt material i produktionen av vinylkorkgolv och har sina fördelar, medför det också utmaningar. Problemen med vinylkork är till stor del relaterade till dess stommaterial.

En av utmaningarna är fuktskador: HDF är ett träbaserat material som reagerar på fukt. Golvets yta tål visserligen vatten, men fukt kan tränga in i stommen genom repor eller fogar. Detta leder lätt till att golvet ändrar form, får bubblor, sväller eller spricker. 

Det kan också uppstå problem i användningen med vinylkorkens vikttålighet: Även om HDF är ett tätt material är det inte lika tåligt som till exempel stenkomposit eller betong. Den permanenta vikten av tunga föremål eller möbler kan orsaka synliga sättningar eller märken på golvet. Lyckligtvis kan bildningen av sättningar förhindras, till exempel genom viktdelande stödben och filttassar som gör möblernas fötter mjukare. 


Vad har vinylgolv och vinylkork gemensamt?

Även om dessa golv skiljer sig åt till sitt material och sin struktur, har de också flera gemensamma drag:

Installationen av både vinylkork och vinylplanka är lätt, eftersom båda golvmaterialen läggs som flytande golv. Installationsarbetet, från det att du köper paketet till ett färdigt, splitternytt golv, kan du till och med göra på egen hand.

Installationen av vinylkork är enkel, men lite mer röra uppstår på grund av träfiberkroppen. Med högkvalitativa verktyg kan till exempel mängden sågspån minimeras. Det är lätt att kapa av en vinylplanka genom att göra ett hack i skärstället med en mattkniv och skära plankan till exempel vilande mot foten. Båda materialen kräver dock ett jämnt, rakt och torrt installationsunderlag. 

Som vi nämnt erbjuds för båda golvmaterialen ett brett utbud av stilar, nyanser och mönster. Både vinylkork och vinylgolv kan efterlikna mer traditionella trämönster, men också andra material, såsom sten eller betong. 

Båda alternativen är mycket lättskötta. De behöver inte vaxning eller andra behandlingar, och de är lätta att rengöra. Det här gör att dessa golvmaterial är ett bekymmersfritt val i vardagens brådska. Du kan läsa mer om rengöring av vinylgolv här. 

Som med alla golvmaterial har också vinylkork och vinylgolv naturligtvis sina fördelar och utmaningar som vi har försökt belysa i denna text. Genom att identifiera dina behov, din budget och dina krav kan du njuta av ett vackert och praktiskt golv år efter år!