073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 20.03.2023


Bloggartikel

Är ett avfasat golv svårt att underhålla?

Publicerad 20.03.2023

Vad är avfasning av golv? 

Avfasning betyder att golvplankornas kanter behandlas antingen så att kanten är rundad eller vinklad. Vanligtvis är fasningen cirka 3–5 mm djupa, men beroende på golvets material och stil kan fasningen också vara djupare eller lägre. Syftet med avfasningen är att ge golvet ett välvårdat och finslipat utseende. Särskilt trägolv med fasade plankor förbättrar ofta också golvets komfort. Avfasning är vanligast på trägolv, där de hjälper till att undvika att det uppstår skarpa kanter och hörn. Till exempel med tanke på ett barn som kryper på golvet eller för ett husdjur är släta plankkanter också en säkerhetsfråga. 

Förutom på plankgolv förekommer avfasning ofta på klinkergolv, vars kanter vanligtvis är rundade. Ibland innebär avfasning också att finslipa fogen mellan väggen och golvet. 

Vad betyder mikrofasning av golv? 

På vinylgolv och laminatgolv är avfasningen vanligtvis mycket låg, ofta till och med mindre än en millimeter djup. Sådan mycket liten fasning kallas mikrofasning. Det är alltså en fåra som är något större än den normala kanten, men det är inte en rundad fasning. Det mikrofasade golvet kallas därför inte fasat laminat- eller vinylgolv.

Syftet med mikrofasning är att skapa textur på golvets yta som får till exempel vinylgolvet att se ut och kännas mer naturligt, det vill säga intrycket av en äkta träyta stärks. Dessutom kan mikrofasning hjälpa till att dölja små ojämnheter. Mikrofasning kan också förhindra att golvet är halt och därmed bidra till att minska risken att halka. 

Förutom på plankgolv förekommer avfasning ofta på klinkergolv, vars kanter vanligtvis är rundade. Ibland innebär avfasning också att finslipa fogen mellan väggen och golvet.