08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar hem för 49 kr.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med DHL
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Hybridgolvets största svaghet förklarar dess förmånlighet

Publicerad 08.09.2022

Ett hybridgolv låter bra tekniskt sett eftersom det påstår sig kombinera de bästa sidorna av vinyl- och laminatgolv; vinylgolvets vattentålighet samt känslan av laminat. Vårt moderbolag Nordic Floors Oy är en speciliserad golvbutik med ett urval av vinylgolv, parkettgolv och massiva bambugolv. Vi letar ständigt efter marknadens bästa alternativ för våra kunder. Många kunder har frågat oss hur hybridgolv och vinylgolv skiljer sig åt.

Vi testade hybridgolvet eftersom vi skulle också inkludera det i vårt egna sortiment ifall det vore ett galant golv. Tyvärr uppfyller hybridgolvet inte sina löften om vattentåligheten: träbaserade golv kan inte vara 100% vattentäta och hybridgolvets yta liknar inte ens polyuretan (vinyl) enligt vår egen undersökning. Nedan dyker vi mer in i skillnaderna, fördelarna samt nackdelarna med hybridgolv.

Jämförelse: hybridgolvet skiljer sig avsevärt från vinygolv och påminner mer om ett laminatgolv

Kort sagt kan vi konstatera att hybridgolvet är tekniskt svagare än vår nya generations vinylgolv. Det finns några orsaker till detta och vi kommer först att undersöka dess vattentålighet: ytmaterialet på många golvmaterial (vinyl, laminat, hybrid) är i sig själv vattentåligt, men skillnaden uppstår i stommen och den vattenansträngning som tillåts av fogarna:

I laminat är stommen känt för att i stort sett vara träbaserad HDF (high density fiberboard), vars främsta svagheter är dess fukt- och stöttålighet. Den innehåller allergiframkallande formaldehyd, som damms ut i rumsluften samt på huden när du sågar golvet. Formaldehyd är en av de största orsakerna till arbetsrelaterade sjukdomar (källa: https://www.ttl.fi/kemikaalit-ja-tyo/formaldehydi/). Citat från sajten:


"International Agency for Research on Cancer (IARC) klassificerade formaldehyd som cancerframkallande för människor 2004 baserat på den ökade mängden av näscancer som observerats under djurförsök och epidemiologiska studier. Risken för näscancer på grund av formaldehyd tros ha samband med höga doser av ämnet vilket orsakar irritation och vävnadsskada i näsans slemhinna."


Vill du ha ett laminat eller hybridgolv som innehåller formaldehyd i ditt hem? Få skulle vilja. Detta var redan den första förutsägaren att hybridgolvet inte skulle klara vårt kvalitetstest.

https://www.youtube.com/watch?v=F0R0uNJi7NU

Video: SilentTECH-vinylgolv i jämförelse med hybridgolv i ljudtest. Hybridgolvet låter betydligt högre i vårt nageltest. Enligt vårt testteam kändes hybridgolvet också svalare på bar hud.

SilentTECH-vinylgolven i vår kollektion har en SPC-stomme av kalkstenkomposit, som är 100% vattentåligt och har utmärkt stöttålighet eftersom den är hårdare än HDF. Alla vinylgolv är inte automatiskt vattentåliga: läs hur vinylkorkgolv ofta till och med marknadsförs felaktigt som vattentåliga golv. Vinylgolvet med SPC-stomme har 70% mindre plast (PVC) jämfört med den tidigare generationens LVT-vinylgolv. Dessa ekologiska alternativ är t.ex. alla våra SilentTECH-vinylgolv (läs mer om SilentTECH-vinylgolv). SilentTECH-vinylgolv bryts med en mattkniv genom att skära ytan. Den dammar heller inte under läggningen på samma sätt som ett laminat- eller hybridgolv som kapas av med en kapsåg. Våra vinylgolvar har den bästa M1-inomhusluftklasseringen och har testats i Finland av VTT. Flytande installerad vinylgolv innehåller alltså inget lim alls och är det bästa alternativet för allergiker både under läggningen samt efteråt när man mäter inomhusluftens kvalité.

Hybridgolvets stomme är också gjord av träbaserat material och är väldigt lik HDF. I tillverkarens tekniska detaljer avslöjas inget om materialets sammansättning, men angående inomhusluftkvaliten och utsläpp nämns det att golvet innehåller formaldehyd (vanligare känt som lim som bindemedel). Formaldehyd är bl.a. ett hudallergent ämne som dammas ut i inomhusluften under läggningsfasen och kan orsaka inomhusproblem när det är blött, eftersom det som ett organiskt och poröst material get ett utmärkt underlag för mikrober att växa i. Hybridgolvets träbaserade material är nästan identiskt med HDF, alltså en blandning av återvunnen träfiber och andra restprodukter från träbearbetning, bl.a. sågverk.

hybridgolv vs vinylgolv

Ovan på bilden visar ett ljusfärgat och träbaserat hybridgolv med träfibrer blandade i stommen. Nere på bilden är en tät och enhetlig SilentTECH OHRA-vinylgolv med SPC-stomme.

"Träbasen" på ett hybridgolv innebär problem med vatten- och stöttålighet

Tyvärr löser hybridgolvet inte laminatets problem; båda har fortfarande ett material i stommen som är känsligt för fukt, som sväller lätt och orsakar bl.a. en bubblande yta och knölar i sömmarna. När hybridgolvets yta är skadad utsätter även en liten stöt i golvets yta stommen för fukt även under normal golvtvätt. För att inte tala om ifall en skvätt vatten faller på golvet från diskhon, under matlagning eller när man äter, eller i korridoren från snöiga vinterstövlar. Köparen av ett hybridgolv måste därför se till att golvet är skyddat särskilt noggrant mot olika fuktpåfrestningar.

I marknadsföringsmaterialet påstås hybridgolvet bli vattentåligt när det "slås" fast ordentligt under läggningen. Det finns dock ingen elastisk söm i strukturen på ett hybrid- eller laminatgolv som skulle garantera vattentäthet, så påståendet är helt klart felaktigt. I de närbilder vi tog pressades hybridgolvets yta över sömmen på kanten bara en millimeter, så ytan sträcker sig inte helt till hela fogen. Golv med HDF-stomme är känt för att leva och röra på sig efter läggning, vilket betyder att det är helt antaget och normalt att fogarnas täthet inte förblir intakt.

Det här är också mycket vanligt vid billiga laminatgolv. Vid dessa typer av golv är fogarna därför en riskfaktor, eftersom fukten kan nå stommer långsamt men säkert. Vid normal rengöring till exempel släpper en fuktig duk lätt in fukt i stommen genom golvfogarna. Inte en stor mängd, men det krävs heller ingen stor mängd. Detta vet alla laminatgolvsägare vars laminatgolv har börjat bukta sig vid fogarna i hela lägenheten under åren.

Kompositbaserad vinylgolv, som SilentTECH-vinylgolvet i vår kollektion, har däremot en stomme och en yta som är 100% vattentåligt, eftersom ett golv med en stenkompositstomme inte absorberar vatten någonstans. Ifall du inte tror på vad vi säger, beställ efter en provbit och sänk ner den i en hink med vatten i några veckor. I SilentTECH-modellerna tar det integrerade underlagsmaterialet, IXPE -skumbasen, hand om det och ger ytterligare ett skyddslager mellan golvet och undergolvet.

Den papperstunna ytan på hybridgolvet erbjuder dåligt slit- och stöttålighet

hybridgolv vs vinylgolv

På bilden ovan är vår kollektions SilentTECH-vinylgolv med SPC-stomme, vilket innehåller tre lager; på bottnet finns det integrerade underlagsmaterialet (1,5mm), SPC-stommen (4,0mm) och ytskiktet (0,55mm) högst upp.

Hybridgolv har ett väldigt tunn ytskikt (på bilden nedan ett ljusgrått ytskikt) och liknar ett laminatgolv. Ett sådant ytskikt är ofta till och med mindre än 0,1 mm. Det här tunna ytskiktet i kombination med det träbaserade stommaterialet skyddar inte golvet ens från stötar; en vass kniv eller annat föremål som faller ner på golvet gör hål i ytan. Stenen kvar i skosulan kan, från stegets vikt, skapa en skavank i ytskiktet som sträcker sig hela vägen in i stommen och utsätter golvet för fukt och smuts.

Titta på videon nedan där vi hamrar och rispar ett hybridgolv (det ljusare golvet) samt ett SilentTECH-vinylgolv. Båda klarar sig rimligt i risptestet med en skruvmejsel, men hybridgolvets yta förstörs omedelbart av kraftiga stötar.

https://www.youtube.com/watch?v=aN0pdC1ui88

Hybridgolv är inte det långvarigare eller allergivänligare alternativ

För att summera kan vi dra slutsatsen att hybridgolv inte skiljer sig mycket från laminatgolv och att dess marknadsföring under ett annat namn känns mer som en branding än en häftig nyhet inom golvbranschen. Vi deltar i Domotex -mässan varje år i Tyskland, vilket är den största mässan inom golvbranchen i Europa, och vi har inte hört talas om trender eller andra tillverkare som skulle marknadsföra hybridgolv utanför Finland.

Ett hybridgolv känns som ett betydligt svagare alternativ än rentav ett laminatgolv. Det erbjuder inte en varmare yta, akustiskt tystare ljud eller en vattentålig stomme, men priset är fortfarande högre än för ett laminatgolv.

Den mest betydelsefulla observansen är att organiskt trämaterial alltid är ett bra underlag för fukt, alltså även perfekt för olika bakterier och mögel att växa i under en tät yta. Även om parkettgolv till exempel också är träbaserade golv, ger en oljevaxering golvet utmärkt ventilation (till skillnad från lacking), det vill säga träytan och stommen får andas och torka efter fuktanstängning. Även om bl.a. i hybridgolv och träbaserade golv med HDF-stomme används s.k. överlopps trä och de får det att låta ekologist (påståenden om ett klimatneutralt golv). Även vid tillverkning av ett hybridgolv måste bindemedel, alltså lim, användas för att skapa en tätare stomme. Ett sådant golv är svårt att kalla ett träliknande golv ifall det innehåller allergiframkallande och till och med cancerframkallande ämnen (formaldehyd).

hybridgolv

Bilden ovan: Den största svagheten i slitstyrkan på ett hybridgolv är dess tunna ytskikt, som inte tål skarpa stötar. Speciellt när ytskiktet på ett ljust hybridgolv går sönder lyser den mörka ramen fult igenom. Detta utsätter stommen för smuts och fukt.

Träbaserade golv dammar alltid när det sågas under läggningen och då är exponeringen som värst, särskilt för montören. Därför måste montörens skyddsklädsel, ytornas renhet i rummet samt andningsskydd tas väl hand om ifall formaldehyd släpps ut i rumsluften.

Vinylgolvets viktigaste skillnad för dem som uppskattar bra inomhusluft är kompositstommen, som kombinerar en kalkblandning och PVC-plast. Dessa oorganiska material är betydligt mer allergivänliga eftersom de inte skapar en miljö för bakterier eller mögel att växa i även om det är blött. Därför används PVC ofta även i andra byggmaterial. Vid demontering av ett golv med kompositstomme bör man vara noga med att inte bränna det PVC-innehållande materialet själv.

Hybridgolvet påstås att binda koldioxid (ännu mer än CO2-utsläpp vid tillverkning), men garanterar det miljövänlighet även om så är fallet när livslängden på golvet med dessa funktioner är kortare och det utgör potentiella hälsorisker, särskilt under läggningsfasen? På grund av sin hållbarhet ges stommen i vår kollektions SilentTECH-vinylgolv 20 års garanti vid hemmabruk.

På grund av detta vill vi inte inkludera ett hybridgolv i vårt urval. Om du nu funderar och letar efter ett hållbart, allergivänligt och långvarigt alternativ, läs mer om vinylgolven i vår SilentTECH-kollektion. Fyra olika provbitar av våra golv kan beställas gratis så att du kan testa dem hemma. På så sätt kan du lära känna deras hållbarhet och allergivänlighet helt själv.