073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Ta bort plastmatta? Tips och instruktioner

Publicerad 08.09.2022

Avlägsnandet av plastmattan blir ofta aktuellt när mattans ”bäst före” tid är över eller i samband med en större renovering. På 1970-talet var plastmattan på höjden av sin popularitet, tyvärr så var det även populärt att använda asbest under 70- och 80-talet. På grund av detta och de olika limmen som användes är en gammal plastmatta oftast problemet till dålig inomhusluft. Idag innehåller plastmattor inte längre asbest, men tid och teknik har i alla fall kört förbi detta golvmaterial, anser flera.

Så här är avlägsnandet av plastmattan effektivt:

Plastmattor är ett golvmaterial som limmas fast i grundmaterialet. Med tiden kan limmet ha torkat och förhårdnat, vilket underlättar borttagning - å andra sidan är det också möjligt att mattan är mycket hårt fastsatt, vilket förlänger borttagnings projektet och lätt orsakar extra kostnader.

1. Observera asbest!

År 1993 trädde asbestlagen i kraft i EU som gäller alla platser som byggdes före 1994. Om avsikten är att renovera en äldre plats måste asbestundersökningen alltid utföras av en professionell innan renoveringen eller byggnaden börjar. Området ska genom gå de tester som lämnas in för undersökning och rapporten ska fastställa uppföljningen av om asbest har upptäckts i provet eller inte.

Om det finns indikationer på asbestanvändning, ta inte bort plastmattan själv, beställ en professionell. En asbestmatta kan kännas igen på följande egenskaper; flera lager, där det lägsta skiktet bryts ned lätt när mattan tas bort och ofta delvis är fäst i grundmaterialet (ytan har en PVC-film med mönster och ett mönsterskikt däremellan). Det är smart att kontrollera om asbestkartläggning redan har gjorts i bostadsbolaget på liknande ytor eller material innan undersökningen inleds. Detta går dock inte alltid att säkerställa att mattorna är identiska, de kan ha förnyats vid nått tillfälle före lagen trädde i kraft.

2. Förbered området och spotta för avlägsnande

För att säkerställa att arbetet är säkert att starten går så smidigt som möjligt, töm golvytan på alla möbler, lister, golvlister och andra material som kan hålla mattan på plats. Om plastmattan installerats direkt på betongen kommer arbetet att vara dammigt. Därför är det bra att med plast täcka för alla ventilationsöppningar och dörrar så att dammet inte sprids runt. Även andningsskydd är viktigt att använda, skyddsskor och bra handskar rekommenderas även.

3. Riv loss plastmattan försiktigt

Om limmet har förhårdnat under åren, lossnar mattan vanligtvis lätt. Det räcker med att få mattan loss från underredet i ett hörn eller en hel söm, därefter är det bara att riva med bort resten. När limmet sitter fast hårt är det lämpligt att ta en kniv, en bred mejsel och en varmluftspistol som verktyg. Barkjärn, ett brett yxblad eller en utjämnande spatel kommer säkert att hjälpa. En varmluftspistol hjälper till att värma och mjuka upp det gamla limmet, vilket gör det lättare att ta bort - men låt inte limmet svalna efteruppvärmning, ta bort det omedelbart! Ibland lossnar inte plastmattan i stora bitar, då är det smart att skära mattan med en kniv i smalare bitar och riva bort dem individuellt.

4. Rengör och avsluta 

Det är viktigt att få limmet borttaget från golvet så att installationen av det framtida golvet lyckas och det inte finns några problem med spänningsstyrkan eller torkningen, till exempel när olika ämnen blandas. Speciellt i betongbaserade golv kräver den primerade produkten och vattenisoleringen en ren grund för att bete sig korrekt. Det återstående limet kan tas bort från golvytan med ett spackel, mattkniv, stålborste eller slipmaskin. I mycket svåra fall kan man lita på ett frässystem för betonggolv detta slipar nog rent. Var noga med att hålla dammsugaren i närheten så att du kan hålla arbetsområdet och luften så ren som möjligt. 

Efter rengöring måste betonggolvet kollas igenom och lappas för eventuella gropar/hål. Detta är lämpligt att använda någon snabb torkande flytspackel som du kan köpa från din lokala järnhandel.

Avlägsnandet av plastmattan

Vinylgolv eller laminat för att ersätta plastmatta?

När hela plastmattan har tagits bort och allt lim slipats bort, dvs du har grund jobbet gjort. Är det dags att välja nya golvmaterialet, flera ställer sig frågan vilket material skall jag nu avända. Under de senaste åren ha majoriteten av de som byter ut golvmaterialet valt att använda sig av Vinylgolv i stället för laminat. Med sin varma yta, vattenhållbarhet och tysthet är Vinylgolv det bästa valet. Kolla in vår stora golvreferensartikel och läs vilka skillnader olika golv har.

Vinylgolv är ett säkert val, specielt vårt SilentTECH-sortiment med sin integrerade stegljudsisolering. Dessutom har alla vinylgolv i vårt sortimen en SPC-stomme, dvs kalkstenskomposit stomme, med KL 33 i hårdhet kan vi lova 20 års garanti på våra vinylgolv i hemmaburk. Alla våra vinylgolv har även den högsta M1 – inomhusluftklassificeringen. Ett lämpligt val även för allergiker helt fri från formaldehyd, HDF och ftalater

För att göra dit val enklare, beställ gratis provbitar och kolla in vilket golv passar in hemma hos er. Ni kan även bekanta er med bilder från vår kunders hem.