073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Bloggartikel

Vilken typ av golvmaterial ska du välja för ett offentligt utrymme?

Publicerad 08.09.2022

I ett offentligt utrymme måste golvmaterialet tåla att anställda och kunder går med skor på samt snö och vatten som kommer in med skorna. Det skadar inte om golvet tål stötar och bidrar till en högkvalitativ inomhusluft för både anställda och kanske också för kunder. Golvet som skaffas för offentliga utrymmen ska vara så tyst som möjligt, eftersom alla typer av ljud minskar arbetstrivseln och trivsamheten för kunderna. Den nya generationens SilentTECH-vinylgolv är ett golv som uppfyller alla dessa krav. Till exempel har de flesta av laminatgolven en träfiberbaserad stomme som inte tål fukt som kommer in genom fogarna och de för ljud när man går på dem. Läs varför vi rekommenderar golvmodellerna SilentTECH och SilentTECH Pro för offentliga utrymmen! 

SilentTECH-vinylgolvet är idealiskt för offentliga utrymmen som kontor, gym, butiker och hotell 

I familjer med barn eller husdjur har det snabbt blivit vanligare med vinylgolv på grund av deras utmärkta slitstyrka och fina efterbehandling. Samma trend syns också i offentliga utrymmen, där särskilt laminatgolv i dåligt skick ersätts med den nya generationens vinylplankor som ger bättre slitstyrka och inomhusluft av högre kvalitet. Inomhusluften blir bättre med vinylgolvprodukter som inte innehåller formaldehyd och ftalater. Alla vinylgolv i vår SilentTECH-serie är sådana (läs också: Vad är SilentTECH-vinylgolv och vilka är dess fördelar?) 

Det är värt att se på användningsklassen och de tekniska uppgifterna, för SilentTECH-vinylgolven är gjorda i golvmaterial i användningsklass (AK) 32–34, som är lämpliga för offentliga utrymmen. Särskilt AK34 erbjuder en utmärkt slityta för hotell eller butiker med hög användningsgrad och stort slitage. Men inte alla vinylgolv i AK32-34 på marknaden är lika bra när det gäller slaghållfasthet och fuktbeständighet, så användningsklassen berättar inte nödvändigtvis något om golvets material samt kemikalie- och fukttålighet. Tyvärr säljs det fortfarande träfiberbaserade laminat- och vinylkorkgolv som ofta är 9–11 mm tjocka. Träfibern i stommen i dessa golv är inte det bästa alternativet för offentliga utrymmen, eftersom stommen är relativt mjuk mot stötar och stommen sväller när den exponeras för vatten. 

Bild: Vinylgolvbutikens golvmästare Ville Kallio (till höger) och Erkki-Jussi Aho rekommenderar SilentTECH- och SilentTECH Pro-vinylgolv särskilt för offentliga utrymmen. 

”För den som vill ha det bästa är det värt att se på SilentTECH- och SilentTECH PRO-vinylplankorna med stenkompositstomme (SPC, Stone Plastic Composite), som inte har dessa problem och vars planka är underbart tunn, till och med under 6 mm, tack vare den nya tillverkningstekniken”, berättar Ville Kallio från Vinylgolvbutiken. 

Enligt Erkki-Jussi Aho på Vinylgolvbutiken är det värt att ta del av de tekniska uppgifterna. ”En bra tumregel är att om golvet är 9–11 mm tjockt så innehåller det sannolikt träbaserad fiber och därför är det ett sämre val för offentliga utrymmen på grund av sin akustik och fuktbeständighet”, berättar Erkki-Jussi. 


Kvalitet är värt att investera i: SilentTECH-vinylgolven har förutom den höga användningsklassen AV33-34 också Finlands bästa inomhusluftklassificering M1 (testad i Finland). Dessutom är de ftalat- och formaldehydfria och har den högsta och bästa möjliga A+ -certifieringsklassen enligt den prestigefyllda europeiska inomhusluftmätningen (French Regulations on VOC emissions). Den nya generationens vinylplankor tål slitage bättre än många andra golv och ger bättre täckning för investeringen både för användaren och ägaren av utrymmet. 


Våra SilentTECH Pro-vinylplankor är speciellt utformade för intensiv användning i offentliga utrymmen. De tål nämligen mekaniskt slitage tack vare sitt 0,70 mm tjocka ytmaterial. 

SilentTECH Pro-vinylplankorna är speciellt utformade för gym, hotell, köpcentrum, kontor, butiker och alla affärslokaler som kräver 100 procent vattentålighet, bättre slaghållfasthet än normalt, säker R9-halkskyddsklass och brandklass Bfl-S1. SilentTECH och SilentTECH Pro är båda lämpliga för användning med golvvärme. 

hybridilattia vs vinyylilattia pintakalvo

På bilden ovan: Tål varje golv att synas närmare? Här är två golv i samma användningsklass, AV33: överst SilentTECH-vinylplanka med en 0,55 mm polyuretanfilm och stenkompositstomme. Under den finns ett hybridgolv med en slityta på mindre än 0,10 mm. Trots att båda golven har samma användningsklass AV33, kan du säkert gissa vilket golv som klarade sig bättre i vårt hammartest. Så lita inte automatiskt på användningsklassen när du väljer golv för ett offentligt utrymme, eftersom standarden bakom användningsklassen inte är den bästa hjälpen och mätaren i varje situation. 

Vi rekommenderar att alla som förnyar golv noggrant tar del av den detaljerade produktinformationen för golvet de skaffar, inte bara utseendet och användningsklassen. Du får en bra bild ur materialen, men också av säljarens och golvmärkets professionalism; som ordspråket lyder, ”den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja”. Informationen borde med andra ord också finnas fritt tillgänglig att läsas på webben. Fråga därför alltid efter användningsklass och mer detaljerad information om stomme och ytmaterial för att undvika oavsiktliga fel och golvinstallationer som måste rivas och bytas ut efter några år. Om säljaren lovar att ytan på golvet tål fukt, var noga med att fråga om också stommen tål det.

SilentTECH-vinylgolv kan installeras på upp till 400 m² utan rörelsefogar 

Har du någonsin undrat över en list som löper mitt i ett stort offentligt utrymme? Den kallas golvets rörelsefog, som är utformad för att säkerställa att golvet obehindrat kan röra sig enligt variationer i relativ luftfuktighet och temperatur. Många kontor och kommersiella utrymmen har mekanisk ventilation som värmer på vintern och gör luften torr. Därför krymper många golv på vintern och äkta parkettgolv kan även spricka (Yle.fi: Hallens parkett värd mer än 10 miljoner spricker på grund av torr luft). När den relativa luftfuktigheten sedan är hög på sommaren, expanderar golvet. Detta bör beaktas vid installation av golv i offentliga utrymmen, särskilt i utrymmen på mer än 10 x 10 meter. Varför just denna längd och bredd?

Många laminat- och vinylgolvmodeller kan bara nå ett avstånd på 10 x 10 meter (100 m²) utan att de antingen behöver utrustas med en rörelsefog eller att plankan måste limmas i golvet. Detta beror på materialet i golvets stomme. SilentTECH-vinylgolvens kompositstomme innehåller kalksten för att stärka plankan. Det förbättrar rörelserna som orsakas av den relativa luftfuktigheten i inomhusluften: SilentTECH-vinylgolv kan installeras i ett 20 x 20 meter stort område utan några rörelsefogar. Det är dock normalt och förnuftigt att många vill lämna rörelsefogar i till exempel dörröppningar, och i dag är det verkligen lätt att installera foglister på sådana ställen; ytan rengörs och foglistens klisterskydd tas bort, varefter listen kan pressas på plats. 

Lapuan kuntopiste POHJANMAA

Ovan: Vår kund Lapuan Kuntopiste valde den nya generationens vinylplanka från Vinylgolvbutiken för sitt gym. Önskemålet var att golvet ska tåla slag från vikter, studsande och språng utan att ha för högt ljud eller vara halt under idrottarnas skor och gymredskap. 

Optikkoliike Iiris Optikko HOT CHOCOLATE

Ovan: Optikerbutiken Iiris Optikko valde SilentTECH-vinylgolv för hela butiken, eftersom de ville ha en långsiktig och tålig lösning som känns bra under foten och är tyst att gå på. Allt detta utöver det faktum att golvet ser bra ut och passar in i resten av inredningen! 

Naisdesign Savusauna

Ovan: För ett traditionellt kontor passar SilentTECH Pro- eller traditionella SilentTECH- vinylgolv. Vid kontorsanvändning är slitaget inte nödvändigtvis lika högt som till exempel i hotell, gym eller köpcentrum, så SilentTECH i användningsklass 33 räcker utmärkt! Reklambyrån Mainostoimisto Naisdesign har valt den grå vinylplankan SAVUSAUNA ur vårt sortiment. 

SilentTECH-vinylgolv med upp till 10 års garanti i offentliga utrymmen och 20 år i hemmabruk 

För våra SilentTECH- och SilentTECH Pro-golv erbjuder vi upp till 20 års garanti för hemmabruk och upp till 10 års garanti i offentliga utrymmen. Vårt förtroende för våra golv är så starkt att vi kan ge och hålla detta löfte. Vinylplankor är också i dag ett säkert och miljövänligt val som kunderna definitivt kommer att uppskatta! 

För att få ut det mesta av ditt golvval, ta en titt på vår kostnadsfria provbitstjänst. Vi rekommenderar också att läsa igenom vår omfattande guide för tvätt och skötsel av vinylgolv, även om vinyl är ett av de enklaste golven att underhålla!