073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 26.06.2023


Bloggartikel

Installation av vinylplankor: Hurdant underlagsgolv behövs?

Publicerad 26.06.2023

Vinylgolv är ett populärt golvmaterial som uppskattas både i hem och i offentliga utrymmen. Tack vare det omfattande utbudet skapar vinylplankornas olika mönster- och färgalternativ den önskade atmosfären i rummet. Innan du kan njuta av det splitternya golvet, gäller det att innan den egentliga installationen påbörjas se till att vinylgolvets underlagsgolv är lämpligt och ger en högkvalitativ grund för hållfast användning.

Underlagsgolvet är en viktig del av byggnadens övergripande struktur. Den här texten tar upp några anmärkningsvärda frågor som måste beaktas gällande underlagsgolvet innan du installerar vinylgolvet.

Vad betyder underlagsgolv? 

Underlagsgolvet är en del av den grundläggande strukturen i en lägenhet eller byggnad. Underlagsgolvet ligger direkt under den egentliga golvbeläggningen. Underlagsgolvet har i uppgift att fungera som en stödstruktur för det översta golvet som är installerat eller ska installeras, och underlagsgolvet påverkar golvets hållfasthet, isolering och jämnhet.

Underlagsgolv betyder inte nödvändigtvis bara ett lager i sin helhet. Underlagsgolvet påverkas av byggnadens struktur och syfte och om vinylgolvet kan installeras ovanpå det gamla golvmaterialet utan att man behöver utföra rivningsarbete. Vilken typ av underlagsgolv är lämplig för vinylgolv? 

Som en grundregel bör vinylgolvets underlag alltid vara torrt, fast, rakt och jämnt. Att underlaget är rakt och jämnt spelar en viktig roll i hur hållfasta plankornas fogar är när användningsåren är många och årstiderna varierar. 

I praktiken kan vinylgolv installeras på åtminstone betong, plastmatta, trä- eller plattgolv, klinkergolv, kork eller linoleum. Lyckligtvis kan man ofta undvika att riva ut det gamla golvet och betala extra för det när man installerar ett nytt vinylgolv, så länge de ovan nämnda kraven på jämnhet uppfylls. 

Betonggolv är de facto kanske den mest använda typen av underlagsgolv för vinylgolv. Det går utmärkt att installera vinylgolv direkt på betong, så länge underlagsgolvet är jämnt, torrt och rent. Ofta kan betongen behöva överutjämnas. När det gäller betonggolv bör särskild uppmärksamhet ägnas åt underlagsgolvets fukthalt: golvets fukthalt ska mätas och dokumenteras i en skriftlig fuktmätningsjournal. 


När fuktighetsmätningen har slutförts och en lämplig fuktspärr har lagts in är det enkelt att installera vinylgolvet och resultatet är hållfast. När det gäller betonggolv bör du ägna uppmärksamhet åt fuktspärren. Vi rekommenderar till exempel den 0,2 mm tjocka PE-plastfilmen som finns i vårt sortiment. Plastfilmen är då det enda underlagsmaterialet för en vinylplanka eftersom stegljudsisoleringen är färdigt integrerad i våra golv. .

Hur är det med vinylplankor ovanpå parkett? Ovanpå till exempel betong finns ofta redan ett trä- eller plattgolv, vilket enkelt kan utgöra ett bra underlagsgolv för vinylplankor. Före installation ska eventuella springor, hål och ojämnheter i underlagsgolvet jämnas ut. När man installerar vinyl på plankgolv ska de nya plankorna placeras tvärgående i förhållande till det gamla underlagsgolvet. 

När det gäller sådana underlagsgolv är det viktigt att komma ihåg att två flytande golv inte bör installeras ovanpå varandra. Därför är flytande plankparkett eller laminat inte lämpliga som underlagsgolv för vinylgolv. Men om parketten till exempel har limmats på golvet, är det inget problem.  

Klinkergolv kan också lämnas under vinylgolvet, vilket innebär att man kan spara ordentligt i kostnaderna för att riva ut klinkergolvet. Då jämnas dock golvets fogar för att säkerställa ett jämnt resultat. Vinylgolv är inte lämpliga för installation i fuktiga utrymmen. 

Trots att vinylgolv bra kan installeras också ovanpå linoleum eller kork, kan dessa ojämna underlag i praktiken vara en utmaning, och det är svårare att jämna ut dessa golv.