+358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

+358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 07.03.2023


Bloggartikel

SPC, LVT, HDF – vad är vinylplankornas olika material?

Publicerad 07.03.2023

SPC, det vill säga stenkomposit, är det mest avancerade stommaterialet på vinylgolvsmarknaden, och dess fördelar och starka sidor är mycket omtalade. Före SPC-golv var dock de mest populära stommaterialen för vinyl HDF, som är tillverkat av komprimerad träfiber, och PVC-plast. Det är inte så konstigt att förkortningarna är förvirrande. Låt oss nu gå närmare in på vad materialen i olika vinylplankor egentligen är och hur de skiljer sig från varandra.



Utvecklingen av vinylgolv 

Utgångspunkten för att vinylgolv blivit framgångsrika och kända var vinylgolv med HDF-stomme och vinylkorkgolv. I dag används dock lyckligtvis HDF som stommaterial i golv alltmer sällan, till förmån för nyare och bättre fungerande lösningar. HDF-stommen är tillverkad av komprimerad träfiber, såsom laminatgolv. Problemen med HDF-vinylplankor är mycket lika problemen med laminat. Läs mer om skillnaderna mellan laminat och den nya generationens vinylgolv här. 

Efter HDF-golven togs marknaden över av vinylplankor med PVC-stomme. PVC, eller polyvinylklorid, är ett flitigt använt material som är lätt att bearbeta för olika användningsområden. I praktiken används namnet LVT-vinylplankor också på marknaden som en synonym för PVC-golv. LVT står för luxury vinyl tiles. 

En av de största fördelarna med PCV- eller LVT-stommaterial är dess vattentålighet. Det är också en mycket mer långlivad lösning än HDF-träfiberstommar. I och med användningen av plastramar blev också vinylplankorna betydligt tunnare. Dessa vinylgolv är också tysta och trevliga att gå på, eftersom de känns flexibla under fötterna. Plastmaterialet är något mjukare än den nyaste lösningen, stenkompositstommen. 

Senaste nytt, efter PVC- eller LVT-vinylgolvet, är den nya generationens SPC-golv med stenkompositstomme som har blivit populär. SPC-golvet är en mer avancerad version av sin föregångare. 

Vad är SPC eller stenkomposit egentligen? 

I stenkomposit har hela 70 procent av plasten i PVC-stommen ersatts med kalksten, vilket gör plankans stomme mer styv, robust och ännu mer slitstark. I praktiken blandas finfördelat kalkstenskorn med vid tillverkningen av golvet. 

Fördelarna med stenkomposit är dess tålighet samt att den är enkel att rengöra och mångsidig. Som byggmaterial tillverkas stenkomposit i många olika färger och storlekar, eftersom materialet används i många olika syften och utrymmen. Stenkomposit är också lättare och lättare att hantera än massiv sten, vilket gör det till ett attraktivt material för många bygg- och inredningsproffs. Stenkomposit används ofta som bygg- och inredningsmaterial, till exempel i bänkskivor i köket, i badrum, för golv och för väggar. 

SPC står för Stone Plastic Composite – på svenska talar man om stenkomposit. Ibland säljs även vinylgolv med stenkompositstomme under namnen rigid, rigid core, rigid click och styv kärna, men i slutändan är de samma material. 



Varför SPC-vinylplanka? 

På grund av stommens styvhet tål vinyl med stenkompositstomme bättre sättningar och slag mot golvet. Golvet påverkas också minimalt av relativ luftfuktighet och temperaturvariationer. 

Den nya generationens vinylgolv hos Vinylgolvbutiken är ett förträffligt val för till exempel flervåningshus eller andra lokaler där krav på golvytan är bra akustik och tystnad. I själva verket dämpas ljudet effektivt av den integrerade stegljudsisoleringen i var och en av vinylplankorna i vårt sortiment. Det är därför till exempel ljudet av en hunds klor mot golvet inte hörs så högt och skarpt som till exempel mot ett laminatgolv. Separat stegljudsisolering behövs inte längre! 

Stenkomposit som material kan låta kallt, men polyuretanytan som är karakteristisk för vinylgolv gör att det känns mycket varmt under fotsulorna. Värmen, den utmärkta slitstyrkan och golvytans tysthet gör att SPC-vinylgolv passar utmärkt för en barnfamilj eller ett hushåll med husdjur. 

Golvets livslängd förlängs ytterligare av att SPC-vinylgolvet är 100 procent vattentåligt. Därför är det en bra idé att välja ett vinylgolv för köket eller till exempel grovköket. När du skaffar vinylplankor för hallen är det också värt att se till att välja den nya generationens golv. Ytskiktet förblir vackert och jämnt då golvets stomme inte börjar bukta och bubbla sig när det utsätts för fukt. Det högkvalitativa golvet håller bra i det dagliga livet och kommer att förbli vackert under lång tid. 

I praktiken går installationen av golvet snabbt och snyggt. SPC-vinylplankor kan installeras med bara några få verktyg. Själva plankan kapas enkelt av med brytbladskniv och en vinkelhake till hjälp. För installation av ändsponten som knackas på plats behövs en slagkloss och gummihammare. Den rätta storleken på rörelsefogen säkerställer du enkelt med kilar avsedda för ändamålet. Vissa vinylgolv kan installeras även utan hjälp av ett yrkesproffs.