073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Furugolv förtjusar som hållbart vinylgolv

Publicerad 08.09.2022

Furugolv har varit en del av nordiska hem i årtionden och dess trendighet i skandinavisk inredning kommer knappast att avta. Det finns dock några anledningar till varför ett furugolv av äkta trä inte är ett idealiskt alternativ. Dessa skäl omfattar bl.a.:


  • Furugolvets tjocklek 28-32 mm lämpar sig inte för alla hem och därför ses det oftast enbart i egnahemshus, så som frontmannahus.

  • Läggning av furuplankgolv kräver vanligtvis uppregling och skruvning vilket gör läggningen svårare.

  • Furu eller tall som material är väldigt mjukt, och bucklor och repor är därefter lätt synliga. Vid efterbehandling krävs olja eller vaxning så att stickor inte lossnar från golvet och fastnar på bottnet av strumporna så lätt. Furu är inte vattentåligt, och kan mörkas och expandera på grund av fukt (särskilt i närheten av köksvattenpunkten och i tamburutrymmen!).

  • Golvet som naturmaterial lever vanligtvis under påverkan av luftens relativa fuktighet och temperatur, vilket gör att storleken på fogarna/hålen i furuplankgolvet varierar med årstiderna och golvet kan även hålla ett knastrande/knarrande ljud.

  • Bredden på en golvplanka i äkta furu är ofta mindre än 100 mm, vilket gör golvet lite rastlöst på grund av den smala plankan. Furugolvet kan även göras av furuparkett, vilket gör att plankan är bredare men ofta 3-4 gånger dyrare än massiv furugolv.

Furugolv utan furugolvets nackdelar: vinylgolvteknologin kommer till hjälp!

Alla ovanstående punkter har beaktats och korrigerats i furugolv gjort som vinylgolv! Furugolvet, implementerat som ett vinylgolv, är en fantastiskt vacker 230 mm bred planka, precis som furuparkett av hög kvalitet som kostar 900-1000 kr/m2. Priset är dock betydligt lägre när det tillverkas som ett vinylgolv. Dessutom har furugolv som vinylgolv även andra fördelar:


  • Som vinylgolv är furugolvet riktigt tunt (5,5 mm) tack vare den nya generationens stela stenkompositstommen (SPC, Stone Plastic Composite). Därför kan det läggas i småhus, radhus och höghus. Stommen och ytan är 100% vattentåligt – kompositmaterialet sväller och expanderar inte som trägolv.

  • Läggningen är enkel: det integrerade skumunderlaget i bottnet sparar tid och pengar (ett underlagsmaterial av hög kvalitet som måste skaffas separat kan kosta upp till 50-60 kr/m2). Du kan lägga golvet direkt på grundbetongen utan uppregling, skruvning och limning.

  • Som vinylgolv är slitytan mycket tålbart och därmed förekommer stötar/repor inte lika lätt som på ett mjukt furugolv av trä. Vinylgolv kräver ingen oljning eller vaxning. Ytan är härligt varm även utan golvvärme. Vinylgolvet ändrar in qte färg på grund av exponering för fukt – det är alltså är perfekt för hela lägenheten, allt från hallen till köket nära vattenpunkten, där det ofta händer att vatten faller på golvet.

  • Våra vinylgolv rör inte på sig nästan alls tack vare den nya generationens stomme: du kan lägga golvet i ett utrymme på 20x20m (400m2) utan rörelsefogar (normalt är gränsen för parkett- och laminatgolv max. 8-10 meter).

  • Inget knarr och buller som väcker hela huset när någon går på golvet på nätterna; våra furugolv som vinylgolv är tillverkade med SilentTECH-teknologi och är väldigt tysta.

Nu när du äntligen kan få ett furugolv i ditt hem som ett vinylgolv av hög kvalitet, kan du tappert lägga en touch av lantromantik i ditt hem eller offentliga utrymmen: tallvirkets mönster är helt enkelt väldigt vackert, och ligger nära den skandinaviska känslan och sitter som en smäck i ett skandinaviskt hem. Av våra kunders begäran och tack vare vårt produktutvecklingsarbete i Lappo, Finland, har vi nu flera golv inspirerade av furu i vårt sortiment; ljusgråa LIITERI och ljusbeige MUMMOLA.

Vår kunds hem fick ett nytt utseende med MUMMOLA -furu-vinylgolv. Alla bilder i det här inlägget är av den modellen. Kan ett furugolv passa bättre till skandinavisk stil och inredning? I detta hem känns det som att skogslandskapet fortsätter inne i lägenheten och kombineras med praktiska lösningar. Fler bilder på våra kunders hem hittar du i våra referenser.

Furugolv är en favorit i inredningen år efter år

Även om vi tycker att furugolv är jättefint så är det en mycket ovanligare syn i inredningen än till exempel ek. Detta beror på ekens popularitet, t.ex. i möbler, matbord och som golvytor i ekparkett. Tack vare det har det även blivit vanligare vid planering av laminat- och vinylgolvets mönster. Om du vill att din inredning ska sticka ut rejält från massan är furugolv som vinylgolv ett utmärkt inredningselement för tillfället.

I vårt golv av vinylfuru framträder det rödbruna kärnträet och det ljusa ytträet tydligt och ger golvet en underbart lugnande naturlig rand och livfullhet. Vi valde tonerna av vår egen furugolvkollektion mycket noggrant så att golvet inte liknar den gulaktiga/rödaktiga som uppstår med patinan vid äkta furu. Därför har vårt vinylfurugolv ett autentiskt och lugnt utseende från år till år, med en nyans som påminner om nyhyvlad och torkad naturlig furu.

På bilden ljusgråa LIITERI (till vänster) och ljusbeige MUMMOLA (till höger). Plankorna har likadant mönster men skiljer sig i färg för att passa flera olika inredningsstilar och utrymmen. MUMMOLA är lojalare mot det ursprungliga furugolvet, medan LIITERI är det modernare alternativet och precis som den vit-gråoljade versionen.

Eftersom det är ett 100 % vattentåligt och mycket slitstarkt SilentTECH-vinylgolv kan golvet även läggas utan några bekymmer i ett utrymme som upplever tuffare slitage, som kök och tambur. På bilden (ovan) passar det ljusbeiga vinylgolvet MUMMOLA nära ytterdörren perfekt tillsammans med klätterväggens fanermönster, och lekfullheten med mattans färger lyser upp utrymmet vackert.

I den här lägenheten fick alla rum förutom våtutrymmen MUMMOLA-vinylgolvet som rummens stjärna. Valet har gjorts med framtida årtionden i åtanke, och säkerhet och miljövänlighet har tagits i beaktande. Visste du att våra SilentTECH-golv har 20 års garanti i hemmabruk?

Utmaningarna med furugolv av träd försvinner med vinylgolv

Medan träfibrernas mönster, grenar och färgvariationer av furu och atmosfären den skapar är fantastisk, är furu som ett riktigt trä ett riktigt mjukt material för alla ytor. Det är en anledning till att många i slutändan målar furugolvet i sitt hem, eftersom furu tar på sig alla stötar och repor onödigt lätt. I ett riktigt furuträd kan ytan till och med spricka och bitar lossna, vilket gör det lätt att få stickor i fötterna. Speciellt för barnfamiljer är detta ett riktigt bekymmer som gör ett golv av äkta furu väldigt opraktiskt.

Olikt ett furugolv kräver ett furugolv gjort som vinylgolv ingen speciell uppmärksamhet, och det behövs inte slipas eller skötas på något speciellt vis. Normal dammsugning och rengöring nu som då räcker bra. Läs mer i vår inlägg om vinylgolvets rengöring och skötsel.

Om du har lurviga vänner i din familj som katter och hundar behöver du inte oroa dig för ett furu-vinylgolv. Husdjurens naglar repar normalt ett äkta furugolv väldigt lätt, men vinylgolvägare kan ta det lugnt: ytan av polyuretan (vinyl) är tåligt mot husdjursnaglar och är inte lika halt som en laminatgolvyta. Vi rekommenderar ändå t.ex. användning av filtkuddar på möblerna, eftersom speciellt sand och stenar kan repa nästan alla golv.

Vilket av våra furumönstrade vinylgolv är din favorit? Beige MUMMOLA eller gråa LIITERI? Beställ provbitar från båda och beundra provbitarna i ditt hem!

Kolla in vårt hela sortiment av vinylgolv. Visste du förresten att du i vårt utbud även hittar sömlister och golvlister hemlevererade?