073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.05.2023


Bloggartikel

Hur skiljer sig rengöringen av vinylplankor och laminat?

Publicerad 08.05.2023

Vinylgolv och laminat jämförs ofta sinsemellan, eftersom båda är kända som förmånliga golvmaterial med  mycket att välja emellan till exempel när det gäller nyans och ytmönster. 

Fuktbeständigheten påverkar rengöringen av vinylplankor och laminatgolv 

För att rengöra vinylgolv räcker det vanligtvis med en fuktig mopp eller trasa. Vid regelbunden rengöring kan vinylplankor tvättas till och med enbart med vatten, men ofta är ett milt rengöringsmedel också till hjälp. Det är bra att använda ett rengöringsmedel uttryckligen för vinylplankor, som inte sliter på golvets ytskikt eller lämnar spår på det.Laminatgolv är klart mer känsliga för fukt än vinylgolv. Laminat ska allra helst rengöras med torra metoder för att undvika att plankornas och fogarnas vattentålighet försämras. 

Ibland kräver naturligtvis också rengöring av laminat fukt och moppning. Just på grund av den svaga fuktbeständigheten ska laminatgolv tvättas med en så urkramad trasa eller mopp som möjligt. Även då är det värt att välja ett högkvalitativt laminattvättmedel som är avsett för ändamålet – fel rengöringsmedel kan skapa fläckar på golvet som är svåra att ta bort. 

Vinylplanka vs. laminat: Vad ska man tänka på när man tar bort besvärliga fläckar?

Att ta bort fläckar från vinylgolv är vanligtvis lite behändigare än att ta bort dem från laminat. Vinylgolvets yta absorberar inte smuts eller fläckar, och även ingrodd smuts kan enkelt tas bort med bara en trasa och ett rengöringsmedel. Med en laminatyta bör du vara lite mer försiktig.Det rekommenderas inte att försöka ta bort fläckar från laminatgolv alltför aggressivt, eftersom ytan är mer känslig och benägen att ta skada än vinylplankor. Många av problemen med vinylplankor har undvikits tack vare den tåliga stenkompositstommen, men laminat med en hdf-träfiberstomme är mjukare och får lättare skavanker. Det är mycket svårt att senare omärkligt reparera laminat. 

Laminat eller vinyl? 

Regelbunden rengöring av båda typerna av golv är viktigt för att hålla golvet vackert och snyggt så länge som möjligt. Livslängden för båda golvmaterialen kan förlängas ytterligare genom att se till att möblernas fötter skyddas med plast- eller filttassar. Genom att använda dörrmattor och skydda de ställen där man går mest med mattor, kan slitage eller repor på golvets ytskikt effektivt förhindras.

Det är enklare att rengöra vinylgolv och golvet är över lag mer robust än ett laminatgolv. Ett vinylgolv är särskilt lämpligt till exempel för grovkök eller kök, där det är vanligt att golvet exponeras för fukt. Rengöring av laminatgolv kräver lite mer hänsyn, men å andra sidan är priset på laminat som material något förmånligare än vinyl. Men i båda typerna av golv är nyckeln regelbunden rengöring och tvätt med hänsyn till materialets egenskaper.

En mer omfattande text om skillnader och likheter mellan laminatgolv och vinyl hittar du till exempel här.