073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Pris på golvläggning: dessa saker utgör priset

Publicerad 08.09.2022

Den största frågan nästan alltid när man påbörjar en golvläggning är dess totala pris; vilka steg som ingår i golvläggningen och hur mycket varje steg kostar. Priset på en golvläggning påverkas av många faktorer, varav de dyraste faktorerna ofta är materialet (cirka 50%) samt mängden arbetstimmar som behövs - särskilt om du anstället ett proffs. Du kan spara på den totala kostnaden genom att välja ett enkelt och snabbt material att lägga själv! Med dessa tips kommer du säkert att lyckas med golvläggningen.

1. Rivning av det gamla golvet & förberedelser

Det enklaste av allt är att riva bort ett flytande golv, vilket det vanligtvis gäller när det handlar om laminat, vinyl, plankgolv och parkett. En flytande läggning innebär nämligen att golvmaterialet inte fästs på basmaterialet genom limning, utan ”flyter” på det. Golvet håller sig på plats tack vare låsning eller limpunkter till exempel. Ett sådant golv är lätt att ta isär, medan ett klinkergolv måste tas isär/brytas och golvmaterial som limmats fast i underlaget, bland annat många plastmattor, måste i värsta fall värmas upp och rivas bort samt avslutas med att slipa eller tälja bort limrester från underlagsbetongen.

År 1993 trädde asbestlagen i kraft vilket förbjöd användningen av asbest. Kom därför ihåg att se till att huset har undersökts av asbest i samband med tidigare renoveringar. Undersökningen måste alltid beställas av en expert innan renovering eller konstruktion påbörjas. Provet tas från ett föremål som en plastmatta som har limmats på underlaget. Sedan skickas provet för undersökning och rapporten avgör ytterligare åtgärder baserat på om asbest har upptäckts i provet eller inte. Om provet innehåller asbest måste rivningen utföras av en yrkesperson.

Kom ihåg att tömma området som ska renoveras, ta bort golv- och tröskellisterna och skydda de nödvändiga ytorna. Vid demontering av ett flytande golv är behovet att skydda ytorna ofta minimalt på grund av att det dammar så lite, men det är ändå önskvärt att göra det för att underlätta efterbehandlingen. Kom ihåg att fylla i eventuella bucklor och hål efter rengöringen av betonggolvet. Snabbtorkande reparationsbruk eller andra fyllmedel passar bra för detta. Ytterligare råd kan fås från din lokala järnaffär. Kontrollera din golvläggningsanvisning för att se vad som är det maximala kastet som undergolvet får ha.

Pris: priset på demonteringen av golvet och förberedelsen påverkas mest av det gamla golvet: rivning av ett flytande golv och förberedelse av dess underlag är det allra förmånligaste allternativet. Du kan spara genom att göra en del av arbetet själv. Dyraste alternativet är demontering av plastmatta och klinkergolv samt att jämna ut dess undergolv.

Borttagning av plastmattor

På bilden pågår borttagning av gammalt golvlim och detta lönar det sig att göra så att de gamla limmen inte orsakar en kemisk cocktail i inomhusluften under det nya golvet med tiden.

2. Val av golvmaterial

Olika golvmaterial är bra för olika stilar och budgetar, men för tillfället är den nya generationens SilentTECH-vinylgolv den mest populära av alla: detta är ett bra golv i alla utrymmen oberoende om det är i en entré, i allmänna utrymmen eller i ett kök. De enda ställen vi inte rekommenderar att lägga det i är våtrum som toalett, bastu och dusch. I alla andra fall slår SilentTECH-vinylgolvet bl.a. laminat, vinylklick kork och hybridgolv tack vare dess 100% vattentålighet, otroliga stötsäkerhet och slittålighet.

Förutom utseendet, är det värt att lägga märke till golvets fotkänsla, materialets totala tjocklek och läggningens enkelhet när du väljer ett golv. Vår kollektions vinylgolv med SPC-stomme är gjorda av slitstark och varm vinyl (PUR, polyuretan) med en trevlig känsla för fötterna samt träkornsmönster, och är även mycket mer "ullstrumpevänligt" än ett halt laminatgolv. Ett annat populärt golv är oljevaxad ekparkett, vars golvyta skyddas med oljevax.

Bilden nedan visar vinylkorkgolvet med HDF-stomme till vänster, vilket är till och med mer än 2 gånger tjockare än ett 5,5 mm tunt vinylgolv. Visst låter detta tjockt och högklassigt? Det här berättar inte hela sanningen! Den tunna stommen på vinylgolvet till höger förklaras av dess mycket tåliga och kompakta SPC-stomme samt den integrerade SilentTECH-skumbasen, vilket gör golvet väldigt tyst.

Alla SilentTECH-golv i vår kollektion har integrerad skumunderlag, vilket sparar konsumentens plånbok betydligt. Normalt kostar ett kvalitetsunderlagsmaterial cirka 50-60 kr/m2, vilket resulterar i att underlagsmaterialet som köpt separats för till exempel ett 60 kvadratmeters utrymme kostar minst 3000-3600 kr extra (för att inte tala om rullarnas spillbitar). Genom att använda ett golv med integrerad underlagsmaterial sparar du även tid, eftersom traditionellt måste ett separat underlagsmaterial appliceras, skäras och eventuellt tejpas på plats först. Av denna anledning säkerställer valet av ett integrerat skumunderlag att golvet inte bara är enkelt att läggas utan också godkänts av bostadsbolaget tack vare den utmärkta ljudisoleringen.

Pris: så kom ihåg att checka ifall du behöver dyrt underlagsmaterial eller om detta redan är färdigt integrerat i golvet.

vinylkork vs vinyplank

Ifall du vill läsa om mer detaljerade tester och illustrationer ska du läsa vår stora golvmaterialjämförelse, där vi jämför vinylgolv, kork, kakel, laminat och parkett.

3. Läggning och finslipning

I samband med läggning av många olika golvmaterial är det viktigt att skydda dig själv samt din miljö, men när det gäller vinylplanka med SPC-stomme behöver du inte oroa dig för detta. Våra vinylplankor med SPC-stomme bryts genom att skära sönder ytfilmen med en brytbladskniv och bryta plankan på mitten: du behöver inte oroa dig för onödigt damm från sågspån och allergiframkallande formaldehyd - till skillnad från de flesta vinylkorkgolv, laminat och hybridgolv vars stomme innehåller cancerframkallande formaldehyd. Eftersom golvet med SPC-stommen går sönder med hjälp av en brytbladskniv behövs ingen uthyrd utrustning så som sågar och industriella dammsugare och därmed sparar du på kostnaderna. Ljudstörningen som orsakas under läggningen hålls också på minimal nivå och läggningsarbetet kan utföras utan problem på kvällarna samt helgerna utan att bryta grannfriden.

Efter att golvet har skärts eller formats till rätt storlek är SilentTECH -vinylgolv klick lätt att läggas på plats. När du har sluppit i full fart med läggningen kan upp till 20-30 kvadratmeter vinylgolv med integrerat underlagsmaterial enkelt läggas per dag.

Pris: golvet som kräver minst verktyg och rengöring är det billigaste att lägga, särskilt om du köper läggningsarbetet från en expert.

Videon nedan visar hur enkelt det är att lägga SilentTECH-vinylgolv klick - kanske kan du lägga golvet själv och spara på läggningskostanerna?

https://www.youtube.com/watch?v=JRHEPqhJNPQ

Helheten avgör priset på golvläggningen

Genom att lägga golvet på egen hand samt genom att välja ett enkelt golvmaterial är läggningen allra kostnadseffektivaste. Ifall du anlitar en yrkesperson för att hjälpa till, kommer han eller hon att göra golvläggningen mycket snabbare när det inte behövs att sätta tid och verktyg för skärning och städning. Därför kan till exempel SilentTECH-vinylgolv, som kostar 289 kr/m2, faktiskt vara billigare i slutändan än ett laminat som kostar 189 kr/m2, vilket kräver en yrkerperson samt en kapsåg: du sparar inte bara kostnaderna för underlagsmaterial, men också flera timmars läggning i en stor lägenhet. Dessutom får du ett golv som är mycket bättre när det gäller stöt- och fuktmostånd och är underbart varmt. Läs mer om detta i vår artikel där vi jämför laminatgolv med vinylgolv.

Du kan spara på golvläggningen genom att göra en del själv, till exempel att demontera ett gammalt flytande golv är enkelt och säkert att göra hemma själv. När du räknar ihop varje element och arbetsfas är kostnaderna för golvläggning förvånansvärt förmånliga med vinylgolv. Detta har också sagts av många av våra nöjda kunder, vars erfarenheter du kan läsa om här. Vi erbjuder också fyra olika provbitar från vårt urval gratis, så att du kan prova och se slutresultatet själv.