073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Priset på laminatgolv innehåller en lömsk dold kostnad

Publicerad 08.09.2022

Laminatsgolvets pris kan verka förmånligt, men få vet att golvet innehåller dolda kostnader. Nedan förklarar vi i vår beräkning varför ett laminat som kostar 199 kr/m2 egentligen är dyrare än ett SilentTECH-vinylgolv som kostar 289 kr/m2.

I helhet höjer de osynliga kostnaderna ofta den totala kostnaden för ett laminatgolv av låg kvalitet till och med högre än priset för ett vinylgolv av högre kvalitet. Detta är en anledning till att laminatgolvets populariteten har minskat under fem år i rad. Läs nedan vilka kostnader som lätt döljs om du letar efter det förmånligaste golvet och speciellt om du lägger golvet själv.

Tiden körde förbi laminatgolvets populäritet

Andledningen till att laminatgolvets popularitet och försäljning har kraschat är att tiden körde förbi på samma sätt som 80-talets heltäckningsmattor och plastmattor. Laminatgolv var länge det billigare och lättskötta alternativet till parkett eller trägolv, men på mitten av 2010-talet tog det mycket bättre alternativet, nämligen vinygolvet över på marknaden.

De största problemen med laminatgolv visade sig vara kölden, ett högt ljud, särskilt när det gäller husdjursnaglar, samt svagt fuktbeständighet i sömmarna. Dessa tre faktorer är mycket bättre i vinylgolv, som har ockuperat markanden snabbt.

Vinylgolvets yta känns varmt även med bara tår utan golvvärme. Dessutom är den nya generationens vinylgolv underbart tysta och 100% vattentåliga. Till exempel har SilentTECH-vinygolvet i vår kollektion den bästa inomhusluftklassificeringen (M1) i Finland och ett A+ -certifikat i den uppskattade europeiska inomhusluftmätningen (French Regulations on VOC emissions). Därtill är de helt formaldehyd- och ftalatfria och är perfekta för allergiker.

Ljust laminat vs vinylgolv

Bilden ovan visar hammartestets resultat för laminatgolv och SilentTECH-vinylgolv. I laminatgolvet sjunker hammaren i dess stomme, alltså ända till HDF-skivan och utsätter golvet för bl.a. vatten och smuts – detta motsvarar inte vad konsumenten förväntar sig av sitt golv idag. Du kan bekanta dig med en mer detaljerar jämförelse i vårt inlägg ’’laminatgolv vs. vinylgolv’’.

Vinylgolv finns även med träbaserad HDF-stomme, där stötar sjunker lättare igenom. Dessa finns fortfarande på markanaden, särkilt som vinylkorkgolv, där kork har använts som skumunderlag. Kork och trä är organiska material och är känsliga för vatten och därför är livslängden på dessa golv inte särkilt lång. Läs även varför den nya generationens vinylgolv är bättre är vinylkorkgolv.

Alla SilentTECH-vinylgolv består av lösningar med stenkompositstomme (SPC, Stone Plastic Composite) vilka har en integrerad skumunderlag. På grund av kompositstrukturen är stommen och skumunderlagen 100% vattentåliga. Bekanta dig också med de andra fördelarna med SilentTECH-vinylgolv i vårt inlägg.

’’Skumunderlaget är faktiskt ett av de dolda kostnaderna: oftast måste man köpa underlagsmaterialet separat vid laminatgolv.’’ berättar golvmästaren Ville Kallio från Nordic Floors Oy.

’’Vinylgolv är även mycket lättare, snabbare, säkrare och billigare att lägga. Läggningsfasen är där laminatgolvets pris senast straffas på grund av dess dolda kostnader och installationens besvärlighet.’’ noterar Kallio om de totala kostnaderna.

Nedar berättar vi mera om dessa med exempelberäkningar, dvs. varför ett laminat som kostar 199 kr/m2 är till och med dyrare än ett SilentTECH-vinylgolv som kostar 289 kr/m2:

Laminatgolvets pris kan vara dyrare än vinylgolvets: dessa osynliga kostnader överraskar

Visste du att laminatgolv behöver även ett separat underlagsmaterial och är på många sätt svårare att lägga själv? Många blir förvånade av att ett förmånligt laminatgolv kostar i slutändan lika mycket eller till och med mer än ett SilentTECH-vinylgolv av hög kvalitet med integrerad underlagsmaterial. Beräkningen nedan förklarar hur detta är möjligt:

Laminatgolv, underlagsmaterial och installationstillbehör:


 • Objektets storlek är 60 m2

 • Laminatgolvets pris är 199 kr/m2 x 60 m2 = totalt 11 940 kr

 • Ett underlagsmaterial av hög kvalitet kostar 49 kr/m2 = total 3 x 25 m2 rullar = 3 675 kr (Tips: undvik billigare underlagsmaterial med laminatgolv, eftersom särskilt ett laminatgolv behöver det bästa skumunderlaget för att behålla freden med grannarna)

 • Läggningen kräver en kapsåg/cirkelsåg pga. HDF-stommen; priset på köpet eller hyrning av en professionell såg

 • Dammsugare för hemmabruk rekommenderas inte att användas för dammsugning av fint sågdamm; du kan söndra dammsugaren eller till och med orsaka brandfara om du dammsugar varmt sågdamm. Du behöver alltså en professionell dammsugare för dammsugning av sågdamm.

 • Materialets pris totalt: 11 940 kr (golvet) + 3 675 kr (underlagsmaterialet) = 15 615 kr

 • Priset på läggningen: vid gör-det-själv läggning kostar hyrning av verktyg som kapsåg och dammsugare för 4 dagar ca. 1 560 – 2 400 kr (källa: genomsnittspriset i olika arbetsmaskinuthyrningar). Brytbladskniv för formskärning av underlagsmaterialet och tejp för fastsättning ca. 180 kr. Material totalt + verktyg 17 355 – 18 195 kr.

På grund av den svåra golvläggningen väljer många ofta att anställa en professionell att lägg golvet vilket kan kosta 6 000 – 12 000 kr (källa: anbudningstjänster för entreprenader på nätet).

SilentTECH-vinylgolv och läggninsverktyg


 • Objektets storlek 60 m2

 • Golvets pris 289 kr/m2 x 60 m2 = total 17 340 kr

 • Läggningen kräver en brytbladskniv, rektangel och gummihammare; kostnad ca. 390 kr

 • Inga specialverktyg, dammsugare eller städning efteråt behövs

 • Material total + verktyg 17 340 kr (golv) + 390 kr (verktyg) = 17 730 kr

Resultatet: LAMINATGOLV ÄR TILL OCH MED DYRARE


 • Laminatgolvets totala pris ca. 17 355 – 18 195 kr

 • SilentTECH-vinylgolvets totala pris ca. 17 730 kr

Som jämförelsen ovan visar, kan laminatgolvet som kostar 199 kr/m2 egentligen vara dyrare än SilentTECH-vinylgolvet som kostar 289 kr/m2. Läggning av lamiantgolv kräver även mer tid att städa så du kan räkna den sparade tiden på priset (läggnings-pizza eller -öl om du anställer talkoarbetare), för att inte nämna att du behöver skyddsutrustning och andningsskydd pga. formaldehyden som finns i laminatgolv om du är allergisk eller känslig.

Om du anställer en professionell att lägga golvet i utrymmet är det mycket sannolikt att du får ett billigare pris på läggningen om du berättar vid anbudsfasen att golvet som ska läggas är en ny generations vinylgolv klick med integrerad skumunderlag och inte kräver någon kapsåg. På detta sätt är SilentTECH-vinylgolvet ofta billigare även om det läggs av en professionell.

I värsta fall lagar gör-det-själv installerarer sönder dammsugaren menad för hushållsbruk vid golvläggningen eller orsakar brandfara utan att hen är medveten om det. Således är vinylgolvet allra lättast och säkrast att läggas. Kolla nedan hur lätt det är att kapa av och lägga ett vinylgolv:

https://www.youtube.com/watch?v=TYZcAeDb1DQ

I SilentTECH-vinylgolv är skumunderlaget integrerad i priset av vinylgolvet. De förmånligaste alternativen i vårt urval är f.o.m. 197 kr/m2 och då får du vinylgolvets fördelar med priset av laminat. Läggningen av vinylgolv är lätt att göra själv och utförs även mycket snabbare av ett proffs, eftersom att golvet kan kapas av enkelt med en mattkniv utan att damma och smutsa. På detta sätt undviker vi onödigt strul och anvädning av cirkelsåg!

I videon ser du hur lätt det är att lägga SilentTECH-vinylgolv med en klick och hur snyggt golvet kapas av med en mattkniv.

I priset bör även återförsäljningsvärdet beaktas

Javisst. Dagens konsumet är väldigt medveten och vill skräddarsy utrymmet enligt sin egna smak oberoende om det gäller det egna hemmet eller till exempel ett offentligt utrymme. Eftersom laminatgolvets gyllene tider är förbi, vill många uppdatera det till ett nyare och mer hållbart vinylgolv i allafall, t.ex. när det är dags att flytta.

Av denna orsak är vinylgolv ett smartare val när man tänker på återförsäljning eftersom den håller tack vare dess fysiska egenskaper både tid och trender. Vi ger SilentTECH-golv i hemmabruk upp till 20 års garanti och i offentliga utrymmen upp till 10 års garanti, så även den nästa köparen kan säkert vara nöjd över sitt golv. Många medvetna konsumenter kan alltså bli intresserade av objektet till salu på grund av dess moderna ytor av hög kvalitet, så vinylgolvet är redan därför ett bättre val i ögonen av en lägenhetsköpare. Vinylgolv lämpar sig också mycket väl för uthyrda lokaler istället för laminat, det är med andra ord en dröm för någon som hyr ut investeringsbostäder eller affärslokaler.

Om du vill se vilka lösningar våra kunder har kommit fram till med vinylgolv, se till att kolla in våra kundbilder. Du kan även få tre provbitar gratis för att kolla hur golvet skulle se ut i ditt hem!