08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar hem för 49 kr.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Parkett slipning: återställ golvet till sin tidigare ära med lätthet

Publicerad 08.09.2022

Ett av de längsta och mest värdefulla, men också de mest känsliga och mest underhållsintensiva golvmaterialen är parkett. Anledningen beror på materialet: parketten är lövträ, vilket är ett naturligt material. Den mest populära parketten i Finland är vanligtvis ekparkett.

Parkett slipning och toning av parketten genom att lacka eller olja återställer ofta parkettgolvet till att se nytt ut och förlänger golvets livslängd med många år framöver. Om du funderar på att slipa parketten hjälper detta inlägg dig att komma igång med att renovera parketten och få den gula parketten att se ny ut!

Hur parkett slipning görs lätt

När det är som enklast renoveras trägolv, såsom parketter, först genom att slipa ytan, varefterden oljas eller lackeras. Processen har tidskrävande delar och möjlighet till oväntade överraskningar, varför det är viktigt att planera och genomföra korrekta förberedelse noggrant. Genom att förbereda dig kommer du att kunna planera för oväntade utgifter.

1. Töm utrymmet och kontrollera golvets skick

I många fall säger parkettrenoverare oss att den svåraste delen av processen är att flytta saker ur vägen - där hela processen borde börja. Töm därför det utrymme som krävs så att det är tomt och kan vara oanvändbart från en vecka till två veckor, beroende på golvet. Samtidigt kan du bedöma om det finns skador under soffan eller mattan, t.ex. fuktskador.

Ta bort trösklar och lister från utrymmet. Parkettens skick bör kontrolleras före slipning; När det gäller en i botten limmad parkett, använd till exempel en plastslev för att hjälpa dig att lyssna om limminingen på golvet är loss. Gå igenom golvet visuellt och leta efter höjder, sprickor och riktigt djupa spår. Dessa två steg kan också ingå i kontraktet med en golvläggare och delvis är deras behov redan märkt i den kostnadsfria prisuppskattning du får av företaget.

2. Parkett slipning säkerställer ett bra resultat

För att få gamla beläggningar, som polermedel och oljor, ur parketten är det mest effektivt att slipa. För att göra detta har renoveringsentreprenörer separata golvslipar till sitt förfogande, så att slipa för hand är inget vi råder att göra ensam. Med slipingen får man fram en obehandlad yta på golvet, som sedan är redo för fortsatt behandling.

3. Skydda den slipade ytan genom lackering eller olja

När parketten skall återställas till helt nytt skall det efter slipning kittas. Genom att använda kitt som har näst intill samma färg som golvet får du en enhetlig yta. Kitten måste slipas en gång till, men med mycket finare slippapper än den ursprungliga slipningen. Målet nu är inte att omfördela det råa träet, utan att fylla djupa hål och sprickor med kitten. Efter slipning och dammrengöring, börja med att sprida den valda lacken, hur många lager det behövs beror på lacket du anväder och parketten. Denna process kan ta flera arbetsdagar. Slutresultatet bör härda ordentligt, men beroende på golvet och de material som används kan några av möblerna tas på plats om en vecka - det säkraste är att låta golvet härda från en vecka till två.

Lapua Floors parketten

På bilden ovan: Lapua Golv i Ek – parkett -Select Natural 190mm, som slipats och har en oljevaxad yta.

Vid parkettoljevaxning är slipprocessen densamma som ovan. Skillnaden kommer sedan; Efter dammsugning rengörs golvet noggrant, varefter oljevaxet appliceras på hela ytan (vid större utrymmen rekommenderas att göra de i delar). Detta oljevax gnids på golvet med hjälp av en skurplatta och den resterande oljan torkas av. När det ej absorberade oljevaxet har tagits bort är det lämpligt att låta golvet torka under den tid som produkten instruerar innan möblerna eller mattorna placeras på golvet. Beroende på oljevaxet varierar denna "torkperiod"från några dagar till en vecka eller två.

I många fall är den oljevaxade parketten lättare att ta hand om än den lackerade parketten, eftersom dess repor kan blekna genom att tillsätta behandlingsolja. I en lackad parkett förblir reporna ofta synliga på ytan som lätta snitt och för att få ytan i slät måste renovering processen göras om på nytt. Många moderna parketter färdigställs också när de installeras med oljevaxbehandling.

Med dessa medel kommer den gulnade parketten, som annars är i gott skick, att återställas med en ny och fin yta. I framtiden kommer dammsugning och tvättning att räcka. Undvik överdriven fuktighet vid tvättning.

Varför parkettslipning och toning misslyckas

Ibland bli resultatet inte bra fastän man slipar och tonar det enligt reglerna. De främsta orsakerna till en dålig yta beror inte på dåligt jobb utan på att govlet i för dåligt skick att reparera. Parketten är porös som golvmaterial, varför vatten och andra vätskor som spillts sugits in i stommen av golvet. Djupa bucklor och repor kan också vara ett hinder för framgångsrik parkettrenovering.

Slipa parketten

På bilden ovan är en årtionden gammal parkett efter slipning och restaurering. Bilden visar den mest slitna delen av mosaikparketten på höger sida, den har absorberat fukt i sömmarna på flera ställen och flera gånger. På grund av det höga slitaget, djupa spåren, mörkning av färgen har man inte lyckats få golvet att se ut som nytt trots mycket jobb. Dessutom är mosaikparkettens svaghet jämtemot andra parketter den stora mängd små bitar och sömmar som lättare utsätter den för fukt. Att reparera några små delar i efterhand lämnar för det mesta stora färg förändringar och slut resultatet är sällan perfekt. Tips: Till exempel är en 1-stav ekparkett som är 190-260 mm bred mycket mer motståndskraftig mot fukt och mörknar inte lika lätt som en mosaik eller en 3-stav parkett.

Om slutresultatet inte är det du ville ha kan du lätt få en ny vacker yta med att installera ett vinylgolv, du har redan ett rakt underlägg att installera den på. De mycket tunna SilentTECH-Vinylplankorna passar till nästan alla utrymmen, med en tjocklek på 5-6mm behöver du troligtvis inte lyfta på dörrkarmar eller dörrar vid installation. Kolla in information om olika golvmaterial.

Vinylgolven har även SPC-stomme, en kalkstenskomposit stomme som är till 100% vattentålig, slagtålig och varm om foten. Ett golv av ”hårdare slaget” som passar i kök, tambur, hjälp kök och nästan alla andra rum.

Installationen av ett silentTECH golv går som en dans; mattkniv, gummihammare och en vinkelhake – de enda verktygen du behöver. Pengar sparar du även med den färdigt installerade stegljudsisoleringen. Alla våra golv är av minst KL33 och vi kan lova en garanti på 20 år i hemmabruk.

Kolla in våra golv på vinylgovlbutiken.se och beställ gratis provbitar – Hitta din egen favorit!