073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Vad är vinylgolv? Vinylgolv som material håller i årtionden

Publicerad 08.09.2022

Är vinylgolv säkert och miljövänligt om det innehåller plast? Med hjälp av de senaste tillverkningsteknikerna har säkerheten för inomhusluften och miljövänligheten förbättrats betydligt och till exempel innehåller den nya generationens SilentTECH-vinylgolv 70 % mindre PVC än den tidigare generationens LVT-vinylgolv. De nya SilentTECH-vinylgolv är fria från formaldehyd och ftalater (mjukgörare av plast). Ytan på alla vinylgolv har identisk polyuretan (PUR), vilket är ett av de säkraste materialer: den används i skummadrasser och som konstläder t.ex. i väskor och skor.

Visste du: formaldehyd används i nästan alla laminatgolv (du känner igen det när det står HDF = High Density Fiberboard som golvets stomme i den tekniska beskrivningen). Formaldehyd är förutom cancerframkallande också mycket allergiframkallande, som bör beaktas ifall du lägger golvet själv och lider av allergisk känslighet (läs mer: https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/k/kemikalier-i-inomhusmiljon/?pub=54046). Därför lönar det sig för vinylgolvsköpare att alltid välja den nya generationens SilentTECH-vinylgolv och undvika vinylkork- och laminatgolv med HDF-stomme.

Miljövänligheten baserar sig på val av golvmaterial på grund av dess långa livslängd: SilentTECH-vinylgolv har en fantastisk 20 års garanti för hushåll. Detta beror helt enkelt på att golv med kompositstruktur vinner träbaserade golv särskillt när det gäller fukttåligheten. Dessa orsaker för vinylgolvets säkerhet och miljövänlighet berättar vi mer om i detta inlägg!

Vinylgolv som material håller i årtionden

En av de största orsakerna för vinylgolvets miljövänlighet är dess väldigt, väldigt långa livslängd. Ofta tror man att golv med HDF-stomme, alltså ’’träbaserade’’ golv är det ekologiska valet på grund av dess trästomme men sällan är detta fallet.

Golv med HDF-stomme, likt som största delen av laminatgolv och hybridgolv är ofta i slutet av deras livslängd vid 5-10 års ålder och i utrymmen med hög slitage (hallar, kontor, butiker..) ännu snabbare. Ett sådant golvalternativ belastar avfallshanteringen och nu för tiden är många konsumenter intresserade av långvariga och miljövänliga alternativ.

Om vi garanterar upp till 20 års garanti på vinylgolv i vår kollektion för hemmaruk och 10 år garanti för bruk i offentliga utrymmen, tänk på hur länge golvet kan hålla även efter det. Av samma orsak har olika kompositmaterial blivit allt mer vanligare i andra användningsområden också och ersatt träd tack vare dess långa livslängd och enkla skötsel.

SilentTECH-vinylgolv har en stomme som består av kalksten och kompositstruktur från PVC, vilket också går under namnet SPC. Förkortningen kommer från orden ’’Stone Plastic Composite’’, alltså stenkomposit på svenska. Förkortningen PVC kommer från Polyvinyl Chloride. Kompositstommen i förra generationens vinylgolv kallades också med förkortningen LVT/PVC, av vilket LVT betyder ’’Luxury Vinyl Tile’’ och är en vanlig benämning för PVC-baserade vinylgolv.

’’70 procent av PVC i SPC-stommen har ersatts av kalkstenblandning, vilket gör stommen starkare och förbättrar således dess stöt- och vattentålighet.’’ berättar golvmästaren Erkki-Jussi Aho.

’’Speciellt en av SPC-stommens viktigaste egenskaper är att minimera värmeutvigdning och -minskning; du kan installera SilentTECH-vinylgolvet till och med i ett utrymme på 20x20m (400 m2) utan rörelsefogar. Traditionellt är den motsvaranade siffran för parkett-, laminat- och förra generationens vinylgolv 8-10 meter i maximal bredd eller längd. Detta är en bra sak att tänka på om du funderar på golvet, speciellt för ett stort utrymme som ett stort öppet kök och vardagsrum i ett egnahemshus, som lätt kan bli över 10 meter långt’’, berättar Erkki-Jussi.

Erkki-Jussi Aho

Bild: Golvmästaren Erkki-Jussi Aho på Nordic Floors Oy rekommenderar SilentTECH-vinylgolv speciellt för husdjur- och barnfamiljer tack vare dess utmärkta uhållbarhet och garanti.

När luftfuktigheten varierar är det viktigt att ta hänsyn till golvets rörelser, särskilt i Norden och Centraleuropa. Att golvet ’’lever’’ och rör på sig kan hända speciellt i dessa klimat, eftersom vi har torra vintrar som minskar på golv med trästomme som laminatgolv, men på sommaren stiger luftens relativa fuktighet och golvet expanderar. SPC-stommen minimerar golvets rörelser bättre än många andra billigare och till och med dyrare lösningar.

SPC-stommen är en av hemligheterna som ger vinylgolvet en lång livslängd och full 100% vattentålighet. Många tillverkare av laminat- och hybridgolv ger garanti på vattentålighet bara för golvets yta; den träbaserade stommen tål inte fukt och därför t.ex. i köket nära vattenpunkten eller i korridoren på grund av snöiga skor kommer fukt in under ytan genom golvets sömmar, vilket orsakar skador på golvstommen och, vid sömmarna, på ytmaterialets struktur.

Ps. För offentliga utrymmen rekommenderar vi SilentTECH PRO -kollektionens vinylgolv vilket har en ännu starkare nötningsyta.

Vad är vinylgolv? Vinylgolv Puuteri

I bilden visas PUUTERI-vinylgolvet med SilentTECH-teknologi i den höga KL33 användningsklassificeringen. På grund av den breda och tilltalande plankstorleken är golvet snabbt att läggas; SilentTECH-vinylgolvet har alltid ett integrerat skumunderlag i bottnet, vilket gör att kunden sparar priset på ett separat  50-60 kr/m2 underlagsmaterial av hög kvalitet vid köpet av golv. Besparingen för t.ex. ett golvbehov av 60 m2 är 3000-3600 kronor.

SilentTECH-vinylgolv sparar på svinn i läggningen

Att minska mängden svinn är ett av miljöansvarsproblemen inom golvindustrin – och om upp till 41 % av läggningarna (Källa: Flooringclarity.com, en amerikansk studie) görs själv bör man också försöka minska mängden svinn med sina egna val. Du kan minska svinn genom att räkna hur mycket material du behöver så noggrant som möjligt. Det gör du enkelt med vår paketräknare som du hittar i beskrivningen av varje produkt.

Speciellt i våra SilentTECH-vinylgolv fokuserade vi på att minska svinn genom att integrera underlagsmaterialet som ska läggas mellan plankan och golvet, vilket t.ex. tystar ljudet av steg från golvet och gör golvet bekvämare att gå på, och erbjuder en mjukare känsla.

Ofta säljs underlagsmaterialet i stora rullar och det kan vara svårt att köpa lagom mycket. Ofta måste kunden köpa 25 m2 underlagsmaterial, varav en stor del kan gå till spillo om materialmängden för renovering inte är mitt i prick. Vilket slöseri av material och pengar! Med integrerat underlagsmaterial i SilentTECH-vinylgolv går inte bara läggningen snabbare utan slutresultatet blir mer slipat när underlagsmaterialet inte behöver kapas och läggas på plats, eller kapas intill väggar eller rörgenomföringar. Speciellt professionella installatörer sparar tid när man förutom snabb läggning kan lämna bort onödiga rundor till avfallshanteringen när materialsvinnet är mindre.

Dessutom är vårt vinylgolv smart packad för transport; plastfolien kan läggas som sådan i plaståtervinningen och all kartong i kartongåtervinningen. Vi erbjuder även läggningsinstruktioner i digital form!

Sköt om vinylgolvet rätt

Inte en enda av SilentTECH-vinylgolven i vår kollektion kräver separata vaxer för att hålla ytan vacker eller 100% vattentålig. Detta förbättrar vinylgolvmaterialets miljövänlighet eftersom skötseln inte kräver onödiga kemikalier. SilentTECH-vinylgolv har testats i Finland och har belönats med högsta M1-klassificering för inomhusluft. För underhåll räcker det att bara dammsuga och tvätta med en skonsam tvättmedelsblandning för vinylgolv och mikrofibermopp. Läs om mer tips och instruktioner för att tvätta och sköta ditt vinylgolv.

När det är dags att återvinna vinylgolvet, vänligen för (eller låt rivningsarbetaren leverera) plankbitarna till en lokal avfallsanläggning för korrekt återvinning. PVC- och SPC-vinylgolv får inte brännas själv, precis som inget annat plastbaserat.

Om du fortfarande funderar på materialets miljövänlighet, säkerheten och lämpligheten för ditt utrymme, rekommenderar vi att du läser vår artikel om fördelarna med SilentTECH-golv. Vi har även samlat ihop en lista på saker som påverkar priset på golvläggning!

Ps. Visste du redan att du kan få hem tre olika provbitar gratis från oss?