073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Vinylgolv för köket? Alla golv är inte vattentåliga

Publicerad 08.09.2022

När man överväger vinylgolv för köket är alla fyra viktiga kriterier för att välja ett köksgolv uppfyllda; slagmotstånd, vattentålighet, god slitstyrka och enkel skötsel. Vinylgolv är dock inte alltid synonymt med kvalitet eller vattentålighet: ytan tål fukt, men hur gör fogarna och stommen? Till exempel är korkvinyl golv gjord med gammal teknik svagare i hållbarhet än det bästa alternativet i vårt sortiment SilentTECH vinylgolv, vars struktur består av stenkomposit (SPC). Stenkompositen gör vinylen extra hållbar, därför är det är det perfekta alternativet för köket.

Vinylgolv till kök? Alla vinylgolv är inte vattentåliga

Det finns främst två typer av vinylgolv; vinylkorkgolv och vinylplankor. Vinylkorkgolvet är typiskt hdf-stommat, high-density-fiberboard, dvs en mycket kompakt träfiberskiva. Formaldehydharts används som bindemedel vid tillverkningen och samma material låg till grund för laminatgolv för drygt tio år sedan. Vid installationen måste golvet sågas. För en allergiker är det är viktigt vara uppmärksam, dammet som utsöndras har allergener och formaldehyd. Det har även problem med vattentålighet, detta är typiskt för alla träbaserade material, särskilt vid fogarna och eventuella skador på ytan är mycket känsliga för vatten skador, detta gör materialet till ett dåligt val för ett kök. (se bild nedan).

Vinylgolvet i stenkomposit (SPC) är 100% vattentåligt. Det är betydligt tunnare, mer kompakt och tuffare i struktur, vilket gör det perfekt för köket även för andra utrymmen i hemmet. Fastän det är ett hårt och hållbart golv är golvet under foten bekvämt och varmt tack vare sin polyuretanyta. Alla SilentTECH vinylgolv i vår kollektion är tillverkade av sten-plast-komposit material (SPC), vid tillverkningen av golvet har plast förbrukningen kunnat minskats med 70% tack vare kalksten. Vi beviljar upp till 20 års garanti på våra golv för hemmabruk.

vinylkork vs vinylgolv

Övre plankan; ett stenkomposit stommat vinylgolv utan några som helst skador efter en tid under vatten. Plankan under fick ordentliga vattenskador, vinylkorkgolvet med  HDF-stomme, denn svällde med 20% under testet och ytan började blig ”vågig”.

Du kan läsa mer om skillnaderna mellan vinylkorkgolv och vinylplanka i vår stora jämförelseinlägg. 

Varför välja vinylgolv klick i köket istället för klinkers laminat?

Förutom hållbarheten finns det också flera andra saker som spelar in vid val av köksgolv, dessa fylls oftast inte med andra material. Familjer med barn värdesätter definitivt ett golv som är mycket lätt att rengöra.  Stänk från olja, fett, fläckar från sällskapsdjursmat och vattenkoppar är lätta att rengöra, till skillnad från till exempel klinkersgolvssömmar eller parkett- och laminatgolv. Parketten börjar också mörkna med tiden från fuktexponering och kräver konstant underhåll.

vinylgolv för köket OHRA

På bilden: Vinylplanka OHRA, som är en underbart bred vinylplanka med en helt vattentät SilentTECH-struktur.

Parkett- och laminatgolvet kan tyckas trevligt under foten, men sömmarna på de två absorberar lätt vatten. Under slut sommaren börjar golvet lätt ”grimasera” i sömmarna i värsta fall till kan golvet bli ”vågigt” då kan i synnerhet ädelträ-ytan på parkettgolvet lossna från stommen ifall limmet släpper.

Slagmotståndet hos både parketten och laminatet är jämförelsevis lägre: även en liten kniv som tappas i misstag på golvet kan orsaka skador, större saker så som en stekpanna orsakar stora gropar eller hål på golvets yta som sen igen ger möjlighet för fukt och vatten att tränga in i stommen och golvet är förstört. Detta är något du måste tänka på när du väljer ett köksgolv.

Klinkergolve kan vara något som flera funderar på vid val av golv för köket, men att det kräver golvvärme är definitivt 100%. Med golvvärme kommer det alltid en extra kostnad på golvet, särskilt om lägenheten inte har vattenburen golvvärme färdigt. Att byta klinkergolv kräver också en större renovering,till skillnad från vinylgolv klick som installeras som ett flytande golv, detta lossnar med ett par verktyg och en redig handledsrörelse. Det är inte ens värt att prata om plastmatta i nutid, eftersom du kan få samma mjukhet, värme och känsla med ett lätt installerat vinylgolv.

[embed]https://youtu.be/HG0-N7YPEFg[/embed]

Varje vinylgolvklick i vårt SilentTECH-sortiment uppfyller perfekt dessa kriterier; dess polyuretanyta är mycket lätt att ta hand om; alla vinylgolv i vårt sortiment är 100% vattentäta och droppar över sömmarna gör ingen skada på stenkompositkroppen. Dessutom är golvet behagligt och varmt under foten och varje modell innehåller förinstallerad stegljudsisolering, vilket sparar installationskostnader.

Med sin högsta M1 inomhusluft klassificering är SilentTECH vinylgolv är ett topp klassat alternativ speciellt för allergiker. Vid installation kommer det inte heller att utsöndras några som helst partiklar i luften eftersom du inte sågar i något träfibermaterial, utan skär upp ytan på SilentTECH vinylgolvet och bryter av. Alla SilentTECH golv är även ftalatfria.

vinylgolv för köket KELO

På bilden: Vinylgolv klick KELO är ett grått golv med livfull textur. Ett bra val för köket, smuts eller smulor syns inte direkt på golvet.

Testa med en modell och hitta inspiration från våra kunder!

Alla SilentTECH vinylgolv i vår kollektion är lämpliga för installation i köket, eftersom den enda skillnaden mellan vinylgolven i SilentTECH-sortimentet är storlek, tjocklek och naturligtvis mönster och färg. Tack vare just variationer i mönster och färger så hittar du lätt ett golv som passar in i ditt kök och hem. 

Flera av våra kunder som beställt från oss har först  letat efter inspiration från våra andra kunders hem. Hitta ett kök eller annat utrymme som passar din smak i vårt sortimentet, kolla in bildtexten på bilden där ser du vilket golv kunden valt. Beställ egna provbitar kostnadsfritt och gör dit val hemma.