073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Bloggartikel

Varför är vinylplankor ett bra val för en bostadsinvesterare?

Publicerad 08.09.2022

En bostadsinvesterare vill ha ett tåligt och elegant golv för sin investeringsbostad – och till ett förnuftigt pris. Detta är inte en lätt ekvation. Till exempel i en liten investeringsenrummare kan hyresgästen bytas ut varje år, och soffan och sängbenen som släpas vid flyttningen utmanar golvytans slitstyrka. Köket är en allt viktigare faktor i hyreslägenheter och den mest utmanande platsen för golvet. Slitaget i köket är stort och tålighet behövs också mot eventuell fukt. 

I denna text berättar erfarna bostadsinvesterarna på Asuntosalkunrakentaja varför vinylplankor är ett bra val för en bostadsinvesterare! 

Vinylplankor är idealiska för en hyreslägenhet 

Vinyl har tre egenskaper som bostadsinvesteraren gillar: tålighet, komfort och enkel installation. 

En bra vinylplanka tål slitage av boendet, saker som ramlar i golvet och påfrestningen av flyttningar bättre än laminat, som har varit populär under en lång tid. Vid golvrenovering ger den billigaste lösningen sällan de bästa resultaten på lång sikt, så det är värt att investera i en bra vinylplanka. En bra vinylplanka är också mycket vattentålig, även om inte alla vinylplankor är 100 procent vattentåliga. 

Vinyl är varmt mot foten och tillför elegans i bostadens inredning. Numera finns det även vinyl som kan läggas som ett fiskbensgolv! Det är lätt att tvätta vinyl och genom att följa anvisningarna för skötsel hålls golvet i gott skick under lång tid. Som pricken över i kan bostadsinvesteraren dessutom dra nytta av enkel installation – för att installera vinyl är allt du behöver en hammare, en vinkelhake och en mattkniv. 

Dyrare än laminatgolv – eller är det? 

Bostadsinvesterare är alltid intresserade av vad priset på material och arbete är och hur lång renoveringens livscykel är, det vill säga när till exempel en golvrenovering behöver göras på nytt. Ofta tänker man att laminat är ett billigare alternativ än vinylplankor, men det är inte nödvändigtvis så. Laminatgolv innebär några extra kostnader och en dold kostnad, som man ibland kan slippa genom att välja vinyl. 

Grovt generaliserat kostar de billigaste laminaten cirka 10 kronor per kvadratmeter och de dyraste 20–30 kronor. Modern vattentålig vinyl kostar vanligtvis cirka 25–30 kronor per kvadratmeter. Även om materialet är dyrare, har vinyl några fördelar som ger besparingar. För tillskärning av laminat krävs en cirkelsåg eller laminatskärare och en sticksåg. Vinyl kan du skära med en mattkniv. Du kan enkelt spara tiotals eller hundratals kronor så här. 

Att installera laminat orsakar mer oreda (särskilt om du använder cirkelsåg eller annan såg) och långsammare. Att installera vinyl är å andra sidan ett prydligt, enkelt och snabbt arbete. Det sparar din tid, och du kan själv beräkna ett värde för det. Om du låter ett proffs göra renoveringen, kan du antagligen spara kostnader för några arbetstimmar i fråga om vinyl. Modern vinyl har integrerad stegljudsisolering, så det behöver inte heller köpas och installeras separat, vilket gör att renoveringen går snabbare och minskar tilläggskostnaderna ytterligare. 

Så med vinylgolv kan du spara i fråga om verktyg, stegljudsisolering och arbetskostnader, om du låter göra renoveringen. Besparingarna kan vara flera hundra kronor. Som extra bonus ger vinyl bekymmersfrihet då du inte behöver oroa dig för att fukt ska få golvet att svälla fult, vilket man ofta ser i laminat framför kylskåpet

Ingen säger att laminat inte kan hålla sig bra under lång tid, men vinyl tål i allmänhet slitage bättre. För mindre slitstarka laminatgolv kan det uppstå kostnader ännu flera år senare, om det slitna golvet gör att bostaden blir svår att hyra ut och hyran minskar jämfört med vinylgolv i gott skick. 

Om man uppskattar att ersättningscykeln är till exempel 5–8 år för laminat och 10–20 år för vinyl, kan bostadsinvesteraren spara upp till 2–3 golvrenoveringar med vinyl under ett par decennier. Som helhet kan vinylgolv med tanke på alla kostnader vara ett förmånligare och förnuftigare val än laminatgolv. 

Vår erfarenhet av vinylgolv 

De tre flitigaste renoverarna på Asuntosalkunrakentaja.fi – Topias, Hannu och Esa – har alla litat på vinylplankgolv i sina senaste renoveringar: 

”När man en gång har lagt vinyl, vill man inte nödvändigtvis prova något annat. Installationen är mycket enkel, säker och snabb.” 

– Hannu Takala, Asuntosalkunrakentaja.fi

”Att installera vinyl är trevligt eftersom det inte orsakar någon röra när du installerar den. Detta gör det enkelt att installera, eftersom bostaden inte behöver skyddas mot damm på förhand. Och naturligtvis behöver den inte städas efteråt.” 

– Topias Tervasmäki, Asuntosalkunrakentaja.fi 

”I gamla bostäder kan man se kombinationer av två golv: de andra rummen har parkett, men köket har en plastmatta. Det var ett för den tiden typiskt sätt att förbättra slitstyrkan i köket. Parkett- eller laminatgolv i köket som är svullet av vatten från matlagningen garanterar inte att hyresvärden sover lika bra om natten som ett vattentåligt och enhetligt elegant vinylgolv i hela bostaden.” 

–  Esa Kejonen, Asuntosalkunrakentaja.fi

Läs mer på Asuntosalkunrakentaja-bloggen för tips om ytrenovering av en investeringsbostad.