073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Vinylklick kork: ett varmt vinylgolv eller felaktigt marknadsfört?

Publicerad 08.09.2022

Vår kund frågade oss vad det är för skillnad mellan vinylgolv med kork och vinylgolv. Priset kan skilja sig med till och med 100-200 kronor per kvadratmeter men det finns inga andra större skillnader: i båda fallet är ytan nästan utan undantag i polyuretan. Därmed namnet: vinyl. I strukturerna under ytan finns det dock skillnader. Ofta är vinylklick med kork ett betydligt dyrare alternativ även om de tekniskt sett till och med kan vara sämre. Vinylgolv med kork påstås vara ett varmt golv och det stämmer visst om man jämför med ett laminatgolv. Skillnaden mellan vinylgolv och vinylkork handlar om en evolution inom golvteknologi: vinylgolvet är ett golv med ny teknologi som inte har samma problem som vinylkork med fukt och akustik. Vi undersöker detta närmare nedan med hjälp av tekniska fakta.

Stommen, stommens hållbarhet

Vinylgolv med kork: typiskt finns det en HDF-stomme under polyuretanlagret, dvs. high-density fiberboard. HDF är en mycket kompakt träfiberplatta. I dess produktion används formaldehydhartser. Golv med HDF-stomme har redan använts länge, och många minns laminatgolven med HDF-stomme.

När man sågar vinylkorkgolv med HDF-stomme ska man lägga märke till att dammet kan spridas och man ska använda ändamålsenliga andningsskydd på grund av formaldehyden. Formaldehyd används i tillverkningen av HDF-stommen och på svenska är det lim/bindmedel.

Dessutom är HDF-stommen och korklagret den innehåller blygsamt med tanke på fuktmotstånd eftersom den speciellt när den utsätts för vatten börjar suga upp fukt vid sömmarna. Därför rekommenderas vinylkorkgolv inte längre till tamburen eller köket.

Vinylgolvbutiken.se:s vinylgolv: stommen är en kompositblandning av PVC och glasfiber som är tillverkad med ny modern teknologi och är överlägsen jämfört med vinylkork. Det är tunt, starkt och fritt från ftalater och utsöndrar ingen formaldehyd. Ett vinylgolv dekor (betong/klinker imitation) med kompositstomme delas genom att man med en kniv skär en skåra det och sedan viker det. Det är enkelt att bearbeta, prydligt att lägga och sprider inget sågdamm i utrymmena.

Vatten är inget problem på ett golv med kompositstomme, och därför passar det utmärkt till exempel nära vattenkranen i köket. Vi rekommenderar ändå att golvet hålls torrt eftersom det inte är avsett för våta utrymmen.[caption id="attachment_469" align="alignnone" width="2048"] Bild: sponterna på en vinylgolv med kompositstomme håller bättre för fukt än ett vinylkorkgolv med HDF-stomme.[/caption]

Fukttest

Vi testade en vinylgolv från vårt sortiment som kostar 299 kr/m2 och ett dyrbart vinylklick kork som kostar 399 kr/m2 i fukttestet. Vi lade provbitarna i blöt i 4 timmar. Som slutresultat sög vinylkorkgolvet rejält med fukt i sig, och den 10 mm tjocka stommen svällde upp till 12 mm, och ytan blev vågig, alltså bytte stommen form. Formen återställdes inte efter torkning.

Vår vinylgolv däremot klarade av utmaningen utan problem. Inte ens kanterna av polyuretanytan började spreta, alltså hölls fästet med PVC-glasfiber-kompositstommen utmärkt på plats.[caption id="attachment_1226" align="alignnone" width="2048"] Bild: Vinylgolvbutiken.se:s vinylgolv (ovan) och vinylkorken (nedan) efter fukttestet. Slutresultat: vinylkorkgolvet svällde med 20 % och vinylytan blev bucklig och böljande. I köket kan ett vinylklick kork redan vara i dåligt skick efter ett par år efter att sömmarna har utsatts för fuktbelastning.[/caption]

Hur realistiskt är fukttestet? Få golv blir dränkta i vatten, men fuktbelastning kan skapas under årens lopp i flera olika sorters situationer. Alla som har ägt ett laminatgolv eller vinylkorkgolv med HDF-stomme vet att sömmarna är de svagaste punkterna på ett golv med HDF-stomme. När fukten under årens lopp når stommen via sömmarna så sväller stommen nära sömmarna och de blir buckliga. Sömmarna är de svagaste länkarna i ett golv med HDF-stomme, och därför tar vi inte in golv från tillverkare av vinylgolv med HDF-stomme i vårt sortiment. Återförsäljare och tillverkare vet att det sker flest reklamationer med dessa golv och att garantin inte täcker problem som orsakats av fukt vilket vi tycker strider emot konsumentens bästa.

Till exempel vanlig golvtvätt, vatten som stänkt på golvet eller inifrån fönstret kan göra sömmarna fula redan inom några få år.

Golvets värme och isolerande egenskaper

Flera tillverkare och försäljare marknadsför vinylkorkgolv som ett varmt alternativ. Motiveringen baserar sig på påståendet att korklagret “isolerar”. Vinylkork är i verkligheten lika varmt som vilket som helst vinylgolv eftersom vinylgolvets ytmaterial typiskt består av helt samma polyuretan.

Vinylkorkgolvet har 1-2 lager av kork som integrerats i en HDF-stomme, alltså fungerar den i huvudsak bara som en plankas ljudisolering för steg, det vill säga som ett integrerat undermaterial. Vinylgolv med kork kräver därför inte ett underlagsmaterial i läggningsstadiet. Kork är dock inte betydligt bättre för att dämpa stegljud och det isolerar inte värme, vilket skulle påverka i användning. Dessutom är ett golv med HDF-stomme oftast mer än dubbelt så tjockt som en vinylgolv, vilket gör att det klapprar lite mera när man går över ett golv med HDF-stomme. Under Vinylgolvbutiken.se:s vinylgolv med kompositstomme ska ett underlag läggas för att fungera som ljudisolering för steg. Båda golven är något elastiska under foten tack vare sitt underlagsmaterial, och därför är det bekvämt att gå på dem, barfota hemma eller med skor på kontoret. Underlagsmaterialets huvudsyfte är ändå att jämna ut små ojämnheter i ytan så att golvets sponter klarar av slitage.

Vilket är det varmaste vinylgolvet?

Eftersom ytmaterialet är det samma är det bra att komma ihåg att ytmaterialets värmeledning baseras på det använda materialets egenskap. Till exempel ett kakelgolv känns ofta kallt under foten eftersom kakel som material effektivt leder värme till huden. Kaklets temperatur mätt med en termometer skiljer sig inte från temperaturen på vinylplankor eller vinylkork, den känns bara kallare tack vare sin bättre värmeledningsförmåga. Alla som har suttit på en toalettstol utan plastskydd i mörkret känner mycket bra till detta. Brrr..

När vinylgolvets ytmaterial är desamma är även värmeledningsförmågan och känslan under foten identisk. Vi har gjort flera blindprov med människor som vi har gett chansen att pröva golvets temperatur med bar fot eller med handen. Om du inte tror på det, beställ gratis provbitar och testa själv - vi påstår att du inte märker skillnaden mellan en vinylgolv eller vinylklick kork!

Golvets tysthet/akustik

Vi spelade in ett ljudtest på en konkurrents högklassiga vinylkork som kostar 399 kr/m2 som vi testade emot vårt sortiments basmodell som kostar 299 kr/m2. Nedan kan du lyssna på vårt finländska teams testresultat och själv besluta vilket du tycker är det tystare alternativet:

https://www.youtube.com/watch?v=oBjzYT2J_rE

Sammanfattning

Vinylklick kork:

+ Kräver inget skilt underlagsmaterial vid läggning

+ Varmt tack vare sin polyuretanyta

- Korklagret isolerar inte och golvet är inte varmare som påstås

- Priset (t.om. över 100-200 kr/m² dyrare)

- Formaldehydhartser används i HDF-stommen, dammar när det sågas

- HDF-stommens motståndskraft mot fukt, svag fuktisolering i sömmarna

Vinylgolvbutiken.se:s vinylgolv:

+ Pris

+ Varmt tack vare sin polyuretanyta

+ Dammfri läggning, passar allergiker: ingen formaldehyd eller ftalater

+ Kompositstommens fuktmotstånd, passar till kök, tamburer, allmänna områden på kontor och i affärer

+ Något tystare än vinylkorkgolv eftersom stommen är mera kompakt och tunnare och “klapprar” inte akustiskt

- Underlagsmaterial som behövs ska räknas med i priset. Ändå är underlagsmaterialet betydligt förmånligare än prisskillnaden till vinylkorkgolv. Med undermaterialet känns golvet lika mjukt som vinylkork och det ger efter lite när man går över det.