073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Lukten av vinylgolv: varför luktar vissa så illa?

Publicerad 08.09.2022

Har du stött på starkt doftande vinylgolv när du shoppat vinylgolv eller under läggningsfasen? Lukten av vinylgolv, eller egentligen dess luktfrihet, berättar ofta om dess kvalité; precis som billiga produkter från "Kinabutiker" tenderar att lukta starkt, är samma produkt oftast luktfri, samt säker och bekväm att användas direkt när den har producerats med kvalitetsmaterial i säkra och felsökta förhållanden. Men var kommer lukten av vinylgolv ifrån och hur hittar man ett golv som är lämpligt för allergiker?

Vad orsakar vinylgolvets lukt?

Golv av dålig kvalitet luktar starkt på grund av kemikalierna som används i dem. Givetvis används kemikalier i all tillverkning oberoende av om det gäller kläder eller livsmedelsförpackningar, men kemikaliernas kvalitet och mängd avgör dess allergiska natur och hur intensivt det luktar. När det gäller golv av dålig kvalitet, har det ofta använts kemikalier av låg kvalitet vilket resulterar i att golvet kan lukta kraftigt även i veckor eller månader efter läggningen. Det här gör det väldigt obehagligt för en luktkänslig person att vistas i rummet.

Exempelvis används formaldehydharts, det vill säga lim, som bindemedel vid tillverkning av den vänstra modellen, vinylkorkgolvet med HDF-stomme, i bilden nedan. När golvet sågas under läggningsfasen släpps dessa allergiframkallande kemikalier ut i luften och t.o.m TTL har märkt dessa som yrkessjukdomar orsakande kemikalier. Ämnet har även identifierats som cancerframkallande (International Agency for Research on Cancer (IARC), 2004). Liknande formaldehydhartshaltig HDF-stomme finns i nästan alla laminatgolv och hybridgolv.

Modellen till höger är ett allergivänligt och hållbart vinylgolv med SPC-stomme (Stone Plastic Composite). Denna modell, tillverkad av en blandning av PVC och kalksten, är betydligt tätare än vinylkork och därmed också hårdare samt 100% vattentåligt. Våra SPC-inramade SilentTECH-vinylgolv innehåller 70% mindre PVC än LVT-vinylgolv. Våra SilentTECH-vinylgolv är helt ftalatfria (d.v.s. de innehåller inte mjukgörare som används vid tillverkning av plast) och golven avger inte formaldehydutsläpp vid läggning eller användning, vilket gör att att de klassas som den högsta M1-klassen inom mätning av inomhusluft vid VTT i Finland.

Vinylgolv lukt

Bilden ovan: Vinylklick av kork till vänster, SilentTECH-vinylgolv med en stenkompositstomme till höger. Golvet till vänster har en HDF-stomme med formaldehyd. Korkmaterialet i golvstommen är även utsatt för fukt. Det lägsta lagret i SilentTECH-vinylgolvet till höger har en 1,5 mm IXPE-skumbas vilket fungerar som en integrerad skumunderlag. Det mellersta lagret är en SPC-stenskompositstomme som är 100% vattentåligt. Ytan är gjord av PUR, alltså polyuretan (vinyl), vilket erbjuder inomhusluft som är både säkert och hög kvalitet.

Vi har beställt hundratals provbitar från tillverkare och fabriker där det billigaste alternativet ofta har luktat riktigt starkt. Vi har inte velat ta in sådana golv i vår kollektion som inte ens klarar vårt enkla luktprov. Enbart det här indikerar att materialet släpper ut föreningar i luften som gör att känsliga personer kan uppleva symtom som huvudvärk och migrän eller till och med illamående.

I vissa fall kan polyuretanblandningen på ytan av vinylgolvytan, samt UV-skyddet och kemikalierna som används vid ytbehandlingen orsaka obehaglig lukt i vinylgolvet. Våra SilentTECH-vinylgolv i vår kollektion har inte enbart testats för låga inomhusluftutsläpp utan har även tillverkats av högkvalitativ och ofarlig polyuretanbeläggning på grund av de höga standarder som krävs från fabriken. De golv vi i nuläger tillverkar kommer från fabriker i Kina och Vietnam, vars kvalitetskontroll och material vi kan påverka.

Visste du att polyuretan, som används som en slitbana på ytan av vinylgolv, också används i skummadrasser och i kläder på grund av dess höga säkerhet samt fördelar. Skor som är gjorda av det så kallade konstläder är ofta gjorda av polyuretan. Polyuretan är mycket uppskattat som golvmaterial på grund av dess allergivänlighet. Golvet känns också behagligt mjukt under foten och ytan känns varmare än till exempel ett laminatgolv.

SilentTECH vinygolv

Bilden ovan: Bottnet på SilentTECH-vinylgolvet har integrerad ljudisolering, så du behöver inte ett separat basmaterial. Med detta sparar du priset på underlagsmaterial av hög kvalitet (ca 50-60 kr / m2) och är även snabbare att lägga. Den integrerade ljudisoleringen förhindrar också luftproblem eftersom organisk skumunderlag, såsom korkskiktet i vinylkorkgolv, är känsligt för fukt och den mikrobiella tillväxt som framkallas av fukten.

Hur hittar man allergivänliga, långvariga och luktfria vinylgolv?

Köp aldrig ett golv som grisen i säcken, utan fråga efter en provbit av tillverkaren så att du kan göra ett enkelt doftprov, särskilt om du är luktkänslig. Beställ en provbit och lukta särskilt på golvytan och stommen. Om produkten har en stark lukt är golvet troligtvist inte av mycket hög kvalitet och kan orsaka problem efter ständig exponering.

Luktproblem kan också uppstå under användning; ifall golvet är tillverkat av ett poröst material som en träbaserad HDF-stomme för vinylkork- eller laminatgolv kan golvet absorbera fukt från strukturerna, särskilt om rekommendationerna gällande ventilation har ignorerats, eller defekter eller riskstrukturer som ökar fuktbelastningen, t.ex. på undergolvet har uppkommit under konstruktionen. Fukt som reagerar med formaldehyd kan orsaka en kemisk cocktail i inomhusluften, vilket kan till och med orsaka hälsorisker. I våra SilentTECH-golv är detta inte möjligt på grund av SPC-stommen, eftersom golvet inte är poröst och inte innehåller trä vilket skulle ge goda förutsättningar för mikrober att föröka sig och blomstra. Det här är orsaken till att vi erbjuder 20 års garanti för golv i hemmabruk inom vår egen kollektion.

Rumsluften förbättras också genom att installera ett flytande vinylgolv klick. Flytande golv är säkra eftersom de inte limmas fast på undergolvet, så att till exempel fukten i den underliggande betongen inte orsakar en "kemisk cocktail" som försämrar rumsluftskvaliten, vilket ofta var fallet med plastmattor tidigare. Med ett flytande golv påskyndas också läggningen, eftersom man inte behöver vänta på att limmet appliceras och torkar.

Du kan hitta ett luktfritt och allergivänligt vinylgolv som passar din inredning genom att beställa provbitar från olika golv. Du kan beställa fyra olika provbitar gratis och ytterligare bitar billigt om du vill!