073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Flytande golv: varför är det så populärt?

Publicerad 08.09.2022

Flytande golv har blivit mycket populärt i Sverige för bruk i hem och offentliga utrymmen. Flytande golv innebär att golvet inte är fäst på underlaget, det vill säga till exempel på den underliggande betongen genom limning, men förblir istället som om golvet skulle ’’flyta’’ på underlaget och förblir konsistent, bland annat med hjälp av vinylgolv klick. Traditionella sätt att lägga golvet på gammalt vis har varit att t.ex. limma olika golv, men i detta inlägg berättar vi varför många inte väljer att limma golv nuförtiden.

Fyra skäl att välja ett flytande golv istället för ett limmat golv

Orsak #1: Bättre inomhusluft

Limmen har utvecklats mycket och t.ex. förbudet mot asbest förbättrade limmets rykte. Ännu idag är limmen som används för att fästa golv känsliga mot fukt och vid t.ex. fuktskador som sprider sig långsamt kan limmet mellan underlaget och golvet reagera med fukt och skapa en kemisk cocktail i inomhusluften.

På grund av detta skäl är det oftast lätt att välja ett flytande golv för att säkerställa bra inomhusluft.


Visste du: många flytande fiberbaserade golv innehåller också lim: bindemedel för ett golv med träfiberstomme, som ett HDF-golv innehåller ofta formaldehyd, som också är mycket allergiframkallande och klassificerat som cancerframkallande. Köparen av ett flytande golv bör välja ett formaldehydfritt golv.


Orsak #2: Golvets rörelser

En typisk anledning till att undvika golv som är limmat på ett underlag är golvstommaterialets förmåga att röra på sig, det vill säga att expandera och dra ihop sig, på grund av effekterna av den relativa fuktigheten.

Speciellt träbaserade golvmaterial rör på sig. Bl.a. laminat, hybridgolv, och många vinylkorkgolv är typiskt träbaserade vilket betyder att de innehåller en HDF-stomme. Sådana golv kan inte läggas flytande förutom på en maximal bredd eller längd på 8-10 meter. Orsak: på sommaren när luftens relativa luftfuktighet är högre expanderar golvet, och på motsvarande sätt när inomhusluften är torr på vintern drar golvet ihop sig.

Om utrymmets längd eller bredd överstiger 8-10 meter är det obligatoriskt att använda rörelsefogar, dvs. skära av golvet genom att montera t.ex. en sömlista. Alternativt kan du för stora utrymmen välja SilentTECH-vinylgolv med stenkompositstomme, som utan problem kan installeras flytande i en yta på upp till 20x20m (400m2), eftersom kompositramen med kalksten inte rör på sig lika mycket som de gamla träbaserade golven med HDF-stomme.

Orsak #3: Snabbt och lätt

Flytande golv är snabbare och lättare att lägga än golv som limmas fast i underlaget. Limning är ett extra steg som även kräver extra material, och både gör-det-själv-monteraren och experter lägger vinylgolv klick på plats mycket snabbt. Dessutom har den nya generationens vinylgolv ofta tryckbara gavelklick som säkerställer bra fäste av klickfogarna. Se videon nedan för hur enkelt det är att installera SilentTECH-vinylgolv:

https://www.youtube.com/watch?v=TYZcAeDb1DQ

Orsak #4: Ett resultat av hög kvalitet som även är jämnt och konsistent

Vinylgolv finns speciellt för offentliga utrymmen i tunna plankor utan klick, som är menade för att limmas mot underlaget. Vid limning av sådana vinylgolv är det mycket viktigt att plankans änd- och sidosömmar möter exakt på samma höjd. Om till exempel en vinkel förblir en millimeter högre är plankan brevid, känns det obehagligt i foten när man går på golvet men sockorna på och i ett offentligt utrymme kan en sådan förhöjd kant i fogarna utsätta golvet för tidig söndring.

Vi rekommenderar därför inte modeller som ska limmas för utrymmen större än 20x20m, offentliga utrymmen eller platser där man inte vill ha sömmar dolda med listan på grund av golvets rörelse. Av den anledningen väljer många en vinylplanka med stomme av stenkomposit till ett stort vardagsrum i ett egnahemshus eller offentligt utrymme som inte kräver limning på grund av det stora utrymmet. Tack vare klickgolv blir golvytan konsistent och resultatet är slipat och av hög kvalitet.

Vår golvmästare Erkki-Jussi Aho rekommenderar inte att limma fast vinyl- eller laminatgolvet i underlaget, men berättar att för vissa golv är liming speciellt vid fogarna en bra idé. ’’Till exempel vid parketgolv är limning av fogarna med trälim ett smart och säkert sätt att lägga parketgolv. Dessutom minskar det på parketgolvets knarrande ljud’’, säger Erkki-Jussi.

För allergiker och dem som vill ta i beaktande inomhusluftens kvalitet är ett flytande golv en utmärkt lösning. Om du funderar på att skaffa ett vinylgolv, är det bra att vara medveten om att våra nya generationens vinylgolv är ftalatfria, de innehåller alltså inte plastmjukgörare. Du kan läsa mer om vinylgolvens säkerhet och miljövänlighet så förstår du hur vi kan erbjuda en fantastisk 20 års garanti för våra vinylgolv i hemmabruk.

Ett flytande golv kräver underlagsmaterial

Flytande golv kräver ett skumunderlag, alltså underlagsmaterial. I den 100% vattentåliga SilentTECH-vinylgolvet som vi erbjuder är underlagsmaterialet som krävs för flytande läggning alltid integrerat i golvet. Detta integrerade underlagsmaterial sparar ca 50-60 kr per kvadratmeter i materialkostnader och snabbar även upp läggningsprocessen på samma sätt som ett snyggt snitt av stenkompositgolv med en mattkniv istället för en dammig cirkelsåg.

Ett flytande golv är lätt att hålla rent

På grund av det konsistenta och nästan sömlösa resultatet är vinylgolv klick även väldigt snabbt och lätt att hålla rent, och dessa golv kräver inte några onödiga knep för att upphålla golvet. Detta kan du läsa mer om i vårt inlägg om vinylgolvets rengörings och skötsels ABC. I vårt sortiment finns även ett separat rengöringsmedel för vinylgolv, ifall du vill ha ett kvalitetsrengöringsmedel för ditt golv som även sköter om dess polyuretan- alltså vinylyta.

Ifall du vill bekanta dig med vårt vinylgolvsortiment hemma, kan du beställa våra provbitar gratis!