Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med DHL
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 12.01.2023


Laminat eller vinyl – likheter och skillnader

Publicerad 12.01.2023

Att skaffa ett golv föregås ofta av en mer eller mindre förvirrande process där man jämför olika priser, material, nyanser och stilar. Det finns skillnader mellan olika golvmaterial i den typ av utmaningar eller miljö de är utformade för att klara av. Viktiga faktorer som bör beaktas när man väljer ett golv inkluderar åtminstone slitstyrka, enkel installation och lätt underhåll, allergivänlighet, tysthet och känslan under foten. 

Vinyl- och laminatgolv jämförs ofta med varandra, eftersom båda materialen har en bred skala av nyansalternativ. Båda är också plånboksvänliga och lättskötta golvmaterial. 

Laminat och vinyl har visserligen en del likheter, till exempel en yta som är lätt att hålla ren, från vilken också ingrodd smuts lätt kan avlägsnas med liten ansträngning. Ytan på bägge golven behöver inte vaxas eller på annat sätt bearbetas, utan nyckeln är regelbunden rengöring i samband med vanlig städning. 

Trots de gemensamma faktorerna finns det också tydliga skillnader mellan de två golven. 


Pris 

I genomsnitt är laminat ett av de mest prisvärda golvmaterialen, även om priset också varierar beroende på tillverkaren, tjockleken och stilen på plankan. Vinylgolv är också känt som ett relativt förmånligt material, men vanligtvis är priset per kvadratmeter något högre än för laminat. Priset på laminat är kanske dess största fördel.  

Vattentålighet 

Även om inget av materialen är lämpligt som golv i direkta våtutrymmen, finns det en betydande skillnad i hur vattentåliga vinyl- och laminatgolv är. 

Den nya generationens vinylgolv är tack vare sin stenkompositstomme 100 procent vattentåligt, och exponering för fukt gör inte att golvytan sväller och bubblar sig. Alla vinylgolv i vårt sortiment är den nya generationens vattentåliga golv. 

Laminatets yta tål vatten och annan fukt, men dess stomme är tillverkad av hdf-träfiber. När golvet blir vått sväller träfibern, och golvet börjar lätt bubbla sig i fogarna. Skarpa hörn som höjts av fukt fastnar lätt till exempel i strumpor. Dessutom börjar ytmaterialet på stommen spricka, vilket gör att ännu mer fukt kan komma in. När laminat en gång har absorberat fukt, kan det inte längre repareras. I dag används för många laminat olika behandlingar och tekniker för att förhindra att träet sväller. 

Tyvärr finns det fortfarande på marknaden också tidigare generationens vinylplankor med träfiberstomme och dessa tål inte vatten. Problemen med dessa vinylplankor liknar problemen med laminat när det gäller fukt.


Installation och allergivänlighet 

Både vinyl och laminat är kända för att vara enkla att installera och det krävs inte limning eller användning av andra fixativ. Båda golven läggs flytande, och kraven på bådas underlag är i stort sett lika. Vid installation av vinyl eller laminat på betong eller annat underlag i stenmaterial bör en fuktspärr, såsom PE-film, läggas under golvet. 

Installationen av ett laminatgolv går relativt prydligt till, men det kräver alltid sågning. Eftersom stommen i plankorna är träfiber är arbetet lite rörigare än vid installation av vinyl. Att använda en laminatskärare i stället för en handsåg minskar mängden sågspån. Ur en allergivänlig synvinkel är det anmärkningsvärt att laminatet innehåller låga halter av formaldehyd, vars halt mäts till exempel för att få inomhusluftklassificeringen M1. 

Att installera ett vinylgolv orsakar ingen röra, eftersom plankorna kan skäras till en lämplig längd med hjälp av brytbladskniv. Installationen kräver inte heller i övrigt en mängd olika verktyg. Sågning är inte en nödvändighet, men det underlättar installation runt till exempel värmeelement eller andra svårare former. Vinylgolv är ett allergivänligt val, och våra vinylgolv med stenkompositstomme är helt formaldehyd- och ftalatfria. 

Värme och tystnad 

Känslan av golvytan mot foten är en viktig faktor, särskilt när man väljer ett golv för en bostadsmiljö.

Ytan på vinylplankor är gjord av polyuretan, vilket gör att golvet känns mjukt och varmt också under bara fötter. Ytan på plankan är inte helt slät, utan har textur som reproducerar träets gren- och fibermönster, vilket ger golvet naturlighet och grepp. Vinyl är också ett av de tystaste golvmaterialen på marknaden. Dessutom är stegljudsisolering i skumplast behändigt integrerad i vinylgolven i vårt utbud. 

Även om laminatets hårda ytskikt inte är helt slätt, är det mer halt. Det laminerade ytskiktet är också känt för att vara kyligt och klappra, vilket kan visa sig vara en avgörande fråga när man väljer material. På grund av att materialet klapprar blir också stegljudsisolering ännu viktigare, och i allmänhet måste underlagsmaterialet för laminat köpas separat utöver själva golvet. Men hur tyst laminatytan är beror också mycket på underlagsgolvmaterialet. 


Skötsel och rengöring 

Som vi har nämnt är det enkelt att sköta och hålla ytorna rena både då det gäller vinylgolv och laminat, och också ingrodd smuts kan avlägsnas relativt enkelt. Ingetdera golvet behöver vaxas eller behandlas på nytt. Kort sagt är tillräckligt att regelbundet rengöra och ta hänsyn till ytans tålighet i vardagen. 

Skillnader i golvytornas vattentålighet syns dock också vid rengöring. För att förhindra att fukt når laminatstommen genom fogarna, bör man använda så lite fukt som möjligt när golvet moppas. I praktiken tvättas laminat alltså på sin höjd med en fuktig mopp eller annat tygmaterial. För att moppa vinylgolv kan man däremot använda mer fukt och dessutom ett milt rengöringsmedel för vinylgolv. 

Vad ska golvet tåla? 

När du väljer golvmaterial är det som helhet viktigt att identifiera de kriterier eller krav som gäller för ditt golv. Sådana kriterier kan exempelvis gälla ändamålet för lokalen eller rummet, husdjur eller renoveringsbudget. Även till exempel boendeformen kan påverka hur tyst golvytan ska vara, eller hur mycket sand och fukt som kommer in med skorna på hallgolvet. På grund av olika behov och förväntningar är det omöjligt att säga direkt vilket golvmaterial som är otvetydigt det bästa alternativet eller vilket material man absolut inte ska välja. 

Produkterna som nämns i artikeln


 WhatsApp