Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med DHL
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Vinylparkett och vinyllaminat – hurdana golv är de?

Publicerad 08.09.2022

Om försäljaren i järnaffären försöker erbjuda dig en vinyllaminat- eller vinylparkettlösning bör du vara försiktig och överväga åtminstone att byta försäljare. Inget av dessa golvmaterial existerar, utan de är missförstånd eller till och med felaktiga och vilseledande marknadsföringstermer.

I många fall har dessa fel smugit sig in i webbutiker och annonser på grund av mänskliga fel, tillverkaren själv påstår alltså inte sådant om sina golv. Säljaren ansvarar dock för produktbeskrivningarna stämmer. I det här inlägget kommer vi att berätta hur du undviker missförstånd och kanske till och med blir lurad.

Vad är vinylparkett och vinyllaminat egentligen? 

Ytmaterialet, det vill säga den så kallade slitytan, innehåller i regel inte en blandning av två olika ytmaterial, såsom vinyl och laminat. Detta beror på tillverkningsmetoden och dess materialval. Slitytan ska vara tydligt märkt av säljaren i marknadsföringsmaterialet eller åtminstone i de tekniska uppgifterna.

Till exempel i vinylgolv är ytmaterialet alltid polyuretan (PUR). Själva golvets stomme, det vill säga materialet under slitytan, kan vara av olika material. Därför innehåller också äldre vinylgolv träbaserade fibrer (vanligtvis HDF) och vinylkork innehåller också kork antingen direkt under slitytan eller stegljudsisolering som det nedersta lagret. 

Nyare LVT- och SPC-vinylgolv har kompositram, vilket också gör att de tål fukt utmärkt (läs mer om vinylgolvens kompositramar och deras skillnader).

Laminatgolvets yta består av flera lager papper som laminerats och sammanfogats med melaminharts för att bilda en hård yta. Därför är ”vinyllaminat” sannolikt en felaktig marknadsföringsterm: det finns ingen anledning att fästa två slitytor vid varandra. 

Vinyllaminat: vi slår hål på myten. Produkten existerar inte. 

Om du ändå funderar på fördelarna och nackdelarna med laminatgolv och vinylgolv, ta del av vår jämförelse av vinylgolv och laminatgolv.


Vinylparkett – en blandning av vinyl och trä, eller vad är det frågan om? 

När det gäller vinylparkett är det förmodligen en felaktig term de som köpt golvet använder, det vill säga ett rent missförstånd. Det handlar vanligtvis om ett vinylgolv som ska läggas som ett flytande golv, det vill säga ett vinylgolv med låssponter, som ser ut som en plankparkett i ädelträ. Ett sådant golv kan se ut som en äkta träparkett på grund av sitt mönster, men det innehåller inte alls riktigt trä i slitytan. Den korrekta marknadsföringstermen borde vara vinylgolv eller vinylplankor, av vilka den senare bättre beskriver golvets plankliknande struktur. 

Vinylgolv kan också ha en träfiberstomme. Då finns det ofta under vinylgolvets yta en HDF-skiva som innehåller formaldehyd, något få människor vill ha i sina hem i dag.


Hårdträgolv vs. äkta parkett vs. hybridgolv 

Letar du efter vinylparkett eller ett golv som liknar trä, är det också bra att veta att det på marknaden finns en del fanergolv eller hårdträgolv med ädelträyta, som inte helt motsvarar äkta, traditionella parkettgolv. Dessa säljs ofta under namnet fanergolv eller hårdträgolv och deras struktur påminner mycket om laminatgolvets struktur. Jämfört med laminatgolv har hårdträgolv ofta bara en tunn slityta av ädelträ ovanpå HDF-stommen.

På svenska är det lite besvärligt att marknadsföringsnamnet som har valts för produkten är hårdträgolv, eftersom det lätt kan förväxlas med den engelska termen ”hardwood flooring”. Det som på engelska kallas ”hardwood flooring” avser oftast att hela plankan är av ädelträ, medan ”engineered hardwood flooring” har en parkettliknande i struktur med 2–3 mm tjock slityta av ädelträ.

I detta fall motsvarar det som på svenska marknadsförs som hårdträgolv inte alls den engelska termen hardwood flooring. På grund av översättningarna är det därför bra att se på de tekniska uppgifterna i marknadsföringsmaterialet och undersöka hur tjock slitytan av ädelträ är.

Många av de golv som marknadsförs som hårdträgolv har en mycket tunnare slityta av ädelträ än äkta parkettgolv. Därför är hårdträgolv ofta så förmånliga: det innehåller mindre ädelträ och slityta än en äkta parkett. Ofta kan hårdträgolv inte slipas, till skillnad från äkta parkettgolv som kan slipas ett par gånger. Ta också en titt på vårt moderbolags parkettprodukter på adressen Lapuafloors.fi och läs 6 skillnader mot parkettgolv om du funderar på ett golv i ädelträ. 

Hybridgolv marknadsförs med att de förenar de bästa sidorna av laminatets träaktighet och vinyl. Läs vår artikel om hybridgolv, där vi berättar vad produkten handlar om. 

Bild: Vinylgolvbutikens golvmästare Ville Kallio har ibland roligt åt kundernas lustiga termer för branschens produkter, men vi berättar alltid gärna mer om vad golvet består av och vad du behöver beakta till exempel när det gäller slitstyrka. På bilden ser du vårt moderbolag Nordic Floors Oy:s Lapua Floors-ekparkettprodukter för alla som vill satsa på äkta ädelträparkett i stället för vinylgolv och som vill ha oljevaxad ekparkett tillverkad i Finland till ett betydligt förmånligare pris. 

Vill du veta mer om andra golv, till exempel hur ovan nämnda vinylgolv och laminatgolv är i jämförelse med till exempel korkgolv och klinkergolv? Läs vår stora golvjämförelse, där vi också går igenom i detalj andra populära golvmaterial och deras för- och nackdelar. 

 WhatsApp